al palpojo 2020

Честит Илинден! Најголемиот македонски државен празник годинава се одбележува под слоганот „120 години Илинден- огниште на татковината“

02 Август 2023

Македонските граѓани денеска прославуваат 120 години од започнувањето на Илинденското востание прогласувањето на Крушевската Република како и 79 години од Првото заседание на АСНОМ и воспоставувањето на македонската државност. 

Традиционално во чествувањето на Денот на Републиката,  највисоките претставници на македонскиот државен врв ќе имаат пригодни обраќања до јавноста, 

Претседателот Стево Пендаровски ќе говори во Меморијалниот центар АСНОМ во Пелинце, претседателот на Собранието Талат Џафери на Мечкин Камен во Крушево, додека премиерот Димитар Ковачевски ќе се обрати на свеченост на тврдината Кале во Скопје.

Претходно, по повод 120- годишнината од Илинден, македонската влада донесе одлука за формирање две нови национални установи од областа на културата кои ги афирмираат личностите и настаните поврзани со Илинденскиот период и со македонската државност, информира Министерството за култура.

„Десет дена Крушевска Република“ и „Денови на Смилевскиот конгрес“ ќе функционираат преку целата година како национални установи.

Извор: www.dw.com 

Публицитет.мк 

Прочитано 208 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter