al palpojo 2020

Депонијата „Буково“ го загадува воздухот и животната средина

12 Август 2023

Депонијата „Буково“ повторно гори и го загадува воздухот во Охридскиот регион. Локалната самоуправа решението го гледа во изградбата на регионалната депонија кај Новаци која според најавите на Министерството за животна средина и просторно планирање треба да профункционира до крајот на 2024. Сепак тој рок најверојатно ќе биде пробиен поради барањетона Општина Новаци да се изгради заобиколница за отпадот да не се транспортира низ населено место …

Иако запалениот отпад во депонијата „Буково“ постојано се насипува со земја сè уште од неа се шири чад поради што во Охрид и неговата околина се чувствува непријатен мирис, а загадениот воздух негативно влијае врз човековото здравје. Од локалната власт велат дека прават напори за санирање на состојбата, но дека не можат да откријат кој ги подметнува пожарите, бидејќи на тој простор има само два контролни пункта. Според градоначалникот Кирил Пецаков единствено решение за надминување на ваквите проблеми е изградбата на регионалната депонија кај Новаци.

„Иако искуството за изградба на патишта и клучни капитални инфраструктурни објекти не е баш како што треба во изминативе години, се надевам дека сето тоа ќе биде завршено, а од друга страна ние на почеток на 2024-та треба како општини од Југозападниот регион да отпочнеме процедура за формирање регионално јавно претпријатие“, Кирил Пецаков изјави градоначалник на Охрид.

Од Министерството за животна средина имаа најавено дека депонијата кај Новаци ќе профункционира до крајот на 2024-тата година и ќе се гради ќелија по ќелија. Сепак изградбата најверојатно ќе доцни, бидејќи Општина Новаци побара да се изгради заобиколница за што проектот ќе се изработува до крајот од годинава.

„Отпочнати се процесите и постапките, јас навистина не можам да ви кажам во 2024-та што ќе се случи ама се надевам дека ако со ова темпо се спроведуваат работите, како што се одвиваат ќе можеме да видиме веќе резултати на терен“, изјави Христина Оџаклиеска, заменик министер за животна средина и просторно планирање.

Најверојатно депонијата „Буково“ најмалку уште година и половина ќе го загадува Охридскиот Регион. Тоа беше причината што од УНЕСКО беше посочена како еден од поголемите загадувачи на животната средина. Повремените пожари се само дел од проблемот, бидејќи отпадните материи што понираат ги загадуваат водотеците коишто се влеваат во Охридското Езеро.

Извор: www.mrt.com.mk Сашо Нелоски 

Публицитет.мк 

Прочитано 267 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter