Аргументи за

28 Мај 2023

Со цел поблиску да ја доближам ваквата материја (пред сѐ, до авторите) се одлучив, во неколку наврати, да објавам стручни сознанија, а во врска со поимите, дефинициите и институтите, поврзани со авторското право. Целта ми е авторите да се стекнат со основни знаења (и информации) за попрецизно да ги толкуваат истите.

21 Мај 2023

Авторското дело е индивидуална и интелектуална творба од областа на книжевноста, науката, уметноста и од другите области на творештвото, независно од видот, од начинот и од формата на изразување.

13 Мај 2023

Да си човек меѓу луѓето, што извира од самата природа, го истакнувал во своите дела Платон (427 – 347 год. пр. н. е.). Не постои филозоф, кој се сметал себеси за таков, или мислител во историјата, кој би се сомневал во оваа потреба. И покрај тоа, со падот на класичниот свет, оваа очигледна потреба стана условена од силни теолошки, политички и општествени или едноставно економски струи.

25 Април 2023
Нашата Дамјана Видическа од Охрид е Фулбрајт стипендист и моментално Мастер студент на Универзитетот во Колумбија - Мисури, наставник и писател. Таа не престанува да не радува и да напредува на американско тло кажувајќи која е и од каде е . Со својата креативност ги освојува сите. На социјалната мрежа Фејсбук таа откри што беше нејзина преокупација изминативе неколку дена. 
08 Април 2023

Алкохол? Забранет. Цигари? Забранети. Порнографија на интернет? Исто така забранета за деца, но премногу лесно достапна. А последиците се фатални...

26 Февруари 2023

Денес православните христијани го слават празникот Прочка. Секогаш помладиот бара прошка од постариот, децата од родителите, крштеникот од кумот, се проштаваат и пријатели, роднини, соседи. Постарите сакаат да ги научат помладите да се почитуваат и искрено да ги љубат ближните. Убава можност да се видат, да побарааат прошка но и да си посакаат здравје и среќа. Тоа е една од манифестациите на искрената и пожртвуваната љубов кон ближните, која го следи примерот на Исус Христос за безусловно и безгранично проштевање меѓу луѓето.

15 Јануари 2023

По повод Новогодишните и Божикните празници излезе од печат монографското дело „Лу Влашо – американски син на Македонија“. Тоа е издание на „Македонска искра“ од Скопје, отпечатено во 2022 година, на 330 страници на англиски и македонски јазик, чии уредници се новинарката Херит Хеитаус од САД и публицистот Славе Катин од Македонија.

30 Декември 2022

Ве молиме, со искрена почит према вашиот медиум, да ја објавите оваа фото сторија со цел да алармираме и побудиме малку професионална одговорност, но пред се човечност кај одговорните од Општина Охрид со цел да ги добиеме правата на цивилизирано битисување, замислете, во 21-ви век.

09 Ноември 2022

Фотографијиите сами за себе зборуваат колку се штеди електрична енергија. Уличните светилки во Охрид, денес 9. XI 2022 год. се запалени и во 9 часот предпладне? Немам коментар. Што мислите?

04 Ноември 2022

Бубачки во глава е многу стар израз. Кога ќе кажеме за некого дека има бубачки во глава, основното значење би било дека тој не размислува разумно, објективно, туку се занесува со некој луди, необични мисли.

Страница 1 од 45

Омнибус

24 Мај 2023

Почина кралицата на рокенролот Тина Тарнер

Тина Тарнер, една од најдобрите музички изведувачи на сите времиња, почина денес на 83-годишна возраст.
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

niksan

  • Medikor

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter