al palpojo 2020

Култура

16 Март 2023

Во сабота на 18 март од 11.00 часот во „Прличевата одаја“ на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде промовирана книгата „Точно, точно и вистина“ од роднокрајниот автор Методија Анѓелкоски.

13 Март 2023

Мозокот, исто како и телото, треба да се вежба со цел што подобро развивање и усовршување. Логичките гатанки, загатки и квизови се забавен начин за тренирање на нашиот мозок и негово одржување во форма.

06 Март 2023

Утре, 7 март во 13 часот, во просториите на НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид, ќе се доделат наградите, по повод распишаниот конкурс за најдобра необјавена песна за деца „ТОДЕ“, во чест на поетот и писател за деца, Тоде Илиевски.

01 Март 2023

По повод 8 март, Денот на жената, во организација на НУ „Охридско лето“ ќе се одржи концерт на популарното Трио „Џентлмен“,  музички состав од тројца професионални оперски пејачи, Дејан Стоев-тенор, Кристијан Антовски-баритон и Јане Дунимаглоски-тенор кои имаат посебна специфика во нивната изведба како модерна уметничко- сценска атракција.

20 Февруари 2023

По повод 21 февруари „Меѓународен ден на мајчиниот јазик“ Младински Центар Охрид распиша литературен конкурс на тема „Векувањето на македонскиот јазик“, за средношколци на ниво на Охрид, во проза или поезија.

15 Февруари 2023

Директорката на НУ „Охридско лето“, Наташа Поповиќ денеска оствари работна средба со Претседателот на државата Стево Пендаровски на која, официјално и оваа година, го покани да го отвори 63 издание на Фестивалот а се разговараше и за идните активности во рамките на покровителството на оваа наша најзначајна музичко-сценска манифестација.

13 Февруари 2023

Со претставата „Енергични луѓе“ според авторот Василиј Шукшин, во режија на Александар Ивановски, Народен театар - Охрид ја продолжува сезоната, претставата ќе биде изведена во сабота на 18 февруари во 20.00 часот.

10 Февруари 2023

Министерството за култура на Република  Северна Македонија годинава од Буџетот ќе одвои 30 милиони денари  за Националната установа „Охридско лето“.

07 Февруари 2023

Во чест на 70-годишнината од формирањето на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ – Скопје и 120-годишнината од излегувањето на македонската „златна“ книга „За македонцките работи“ на Крсте Петков Мисирков, на 9 февруари 2023 година (четврток) со почеток во 11,00 часот,  во амфитеатарот на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ ќе биде одржана промоција на книгата „Крсте Петков Мисирков – македонскиот меѓник“ (прво и второ изменето и дополнето издание) на несомнено еден од најплодните македонски публицисти, политиколог и новинар на Македонското радио - Радио Скопје, Свето Стаменов.

04 Февруари 2023

Со низа и свечености и културни манифестации Охрид деновиве ја одбележува 130-годишнината од смртта на великиот поет и преродбеник, Григор Прличев. Чествувањата по повод годишнината од упокојувањето на Прличев почнуваат вчера, со промоцијата на книгата „70 години библиотека „Григор Прличев“-Охрид“од авторот Милчо Јованоски.

Страница 1 од 161
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

niksan

  • Medikor

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter