al palpojo 2020

Култура

17 Ноември 2022

Излезе од печат 116  тата книгата ОХРИДСКО ЕЗЕРО БИСЕР НЕБЕСЕН од Европскиот Академик д-р Миле Д. Миќуновиќ напишана на 224 страници, со современ дизајн, колор, со 394 фотографии, во издание на Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид. Во неа се опишани 32 места од каде е фотографирано езерото.

13 Ноември 2022

Денеска - недела  во кафе-барот „Шила“ ќе се одржи прозно-поетски настан „Сите лица на слободата“, на кој учесниците ќе се претстават со творби поврзани со темата слобода.

09 Ноември 2022

Од 15 октомври до 15 ноември, традиционално се одбележува Месецот на книгата. Во овој период  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид која е од отворен тип секојдневно бележи посети на ученици од основните и средни училишта.

25 Октомври 2022

Охридскиот градски хор Vox Lychnidos имаше импресивни настапи во соседна Србија, во градовите Кикинда и Нови Сад.

20 Октомври 2022
Конкурсот за избор на соодветната поема трае заклучно до 20-ти ноември 2022 година. Тематската содржина на поемата со која што се конкурира е од слободен карактер, поемата не смее да биде помала од 912 стихови и секој педесетти стих треба да е нумериран.
18 Октомври 2022

Утре - среда, во Домот на културата „Кочо Рацин“-Скопје во големиот салон со почеток во 19:00ч. ќе биде промовирана збирката „Скротителка на змејови“-хаи[бун]наку од Дијана Петкова.

16 Октомври 2022
Синоќа во Скопје, по кратко и тешко боледување на 74-годишна возраст почина доајенот на македонското глумиште, Марин Бабиќ.
14 Октомври 2022

Денеска, петок во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид од14.00 часот ќе гостува библиотекар советник Драгана Типсаревиќ од библиотека „Стефан Првовенчани“ од Краљево Р. Србија. Таа ќе одржи интерактивно предавање на тема: „Библиотеките и промоција на читањето“.

06 Октомври 2022

Француската писателка Ани Ерно, позната по своите навидум едноставни новели пишувани врз основа на нејзините лични искуства со класните и половите поделби, ја доби годинешната Нобелова награда за литература.

04 Октомври 2022

Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид утре – среда во 12.00 часот ќе биде промовирана  книгата „Стихописани слики“ од роднокрајниот автор Митко Ц. Колјушевски.

Страница 3 од 161
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

niksan

  • Medikor

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter