al palpojo 2020

Култура

04 Мај 2022

Утре, НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид на свечен начин и со пригодна програма ќе го одбележи 5. Мај – Денот на македонскиот јазик.

02 Мај 2022

Годинава се навршуваат и одбележуваат 60 години од поставувањето на темелите на изучувањето на македонистиката на Филозофскиот факултет при Универзитетот во Љубљана – исклучително значаен јубилеј за македонскиот јазик, литература и култура, имајќи ја предвид важноста на нивното присуство на големите универзитетски центри надвор од нашата земја.

29 Април 2022

     „РАСКАЗИ БЕЗ ПАТОКАЗИ“ е „книга со приказни“ во која авторката успешно раскажува на начин на кој се обликува една приказна во модерно време. Издавач е ЕДУКА МАК од Скопје. 

26 Април 2022
Во чест на светскиот ден на книгата и авторското право НУ Библиотека  „Григор Прличев“Охрид  ги прогласи своите најредовни читатели за 2021 година.
19 Април 2022

Во пресрет на 23 Април Светскиот ден на книгата и авторското право НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид од утре 20 април од затворен преминува во отворен тип на Библиотека.

17 Април 2022

Секоја година, на 15 април, се слави Светскиот ден на уметноста чија цел е да се зајакнат врските помеѓу уметноста и општеството, да се поттикне поголема свесност за различноста на уметничките изрази и да се нагласи придонесот на уметниците.

16 Април 2022

Во организација на ЕДУКА МАК, единствената специјализирана издавачка куќа за деца во земјава на свечен начин на бродот „Армада“ во Охрид беше промовирана  книгата „Другаруваме со Лили и Вили“ од авторката Матеа Стоев.

14 Април 2022

Утрово почина Мајда Тушар (1950 – 2022), актерка во Драмскиот театар во Скопје (од 1972 до 2015 г.).

09 Април 2022

Од понеделник 11 до петок 15 април во НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе се одржува Саем на книгата од издавачот Матица македонска

01 Април 2022

Книгата „Охридско Езеро бисер небесен“  од европскиот Академик д-р Миле Д. Миќуновиќ е напишана на 224 страници, со современ дизајн, колор, со 394 фотографии. Во неа е опишано 31 место од каде е фотографирано езерото. Целата обиколка на езерото заедно и со територијата во Албанија е во растојание од 101,6 km  со автомобил.

Страница 10 од 161
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

niksan

  • Medikor

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter