al palpojo 2020

„Го сакам Охрид, ама го љубим и Тетоо“ самостојна изложба на охридскиот сликар Ѓоко Симјаноски

26 Мај 2023

Вечерва – петок од 19 часот во Домот на АРМ / Музеј на тетовскиот крај ќе биде отворена самостојната ликовна изложба на охридскиот уметник Ѓоко Симјаноски со наслов:  „Го сакам Охрид…ама го љубим и Тетоо“.

 Се работи за  целина од 45 охридски и тетовски мотиви, во сув пастел. Уметникот низ своја призма ни ги задава убавините на Тетово и Охрид, градовите кои го обележуваат неговиот живот, понудувајќи една поинаква димензија на автентичното архитектонско наследство и природата околу која гравитираат некои импозантни зданија, од кои дел и веќе непостојат.

Симјаноски во јавноста е  познат како водител на неколку култни серијали на Радио Охрид: Кино око, Одберете мелодија за вас, Охридска викенд разгледница, Музички слалом, Неделен магазин, Тоа беа времиња и ред други проекти кои над 32 години како надворешен соработник ги уредуваше и водеше во овој медиум, кој за жал повеќе не постои.

Од 1996 година до 2018 година, уредник и водител е на емисијата за филм „Филмско око“, во траење од 22 сезони со вкупно 878 емисии на ТВМ . Има изработено голем број на емисии и документарни прилози и филмови, меѓу кои и  90 емисии на „Кино бавча“, како и филмовите „Охридското кино Парадизо“, „Песната како повод за разговор“ (1 и 2), „Охридските брилијанти“, „Живот како виножито“ и др.

Симјаноски соработуваше и со нашиот веб портал Публицитет а неговите текстови и фотографии се дел од нашата архива. 

Во 1997 година ја имал првата самостојна изложба во Охрид, под наслов: „Охрид, Охрид, Охрид убав мил“, а истата година во Кичево изложбата била поставена како изложба на  „Охридски мотиви“. Овој февруари во Охрид имаше нова самостојна изложба на портрети „Беше еднаш Холивуд“, претставувајќи ги златните години и омилените актери од Холивуд.

Симјаноски има  учествувано на голем број ликовни колонии и групни изложби, а од самиот старт е дел од Меѓународната ликовна колонија во Трпејца која годинава ќе се одржи по шести пат во септември.  Член е на фото – клуб „Охрид“ веќе 10 години, со учество на сите годишни изложби.

Ѓоко Симјаноски роден е во Скопје во 1947 година, а основното образование го стекнал во Охрид, Тетово, с. Вруток и Гостивар. Средно техничко училиште, електро насока, завршил во Скопје. Високата техничка школа, електро насока, ја завршил во Битола.

Како електро инжинер работел во ЕМО Охрид од 1971 до 1978 година а продолжил во Завод за урбанизам и архитектура до пензионирањето во 2011 година.

Публицитет.мк

Прочитано 64 пати

Омнибус

24 Мај 2023

Почина кралицата на рокенролот Тина Тарнер

Тина Тарнер, една од најдобрите музички изведувачи на сите времиња, почина денес на 83-годишна возраст.
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

niksan

  • Medikor

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter