al palpojo 2020

SBS на македонски: Ирена Павлова Де Одорико е добитничка на наградата „Стојан Христов“

30 Август 2023

Авторката Ирена Павлова Де Одорико, којашто живее и твори во Италија,  е годинешниот добитник на наградата „Стојан Христов“ за најдобра книга поезија од иселеник што ја доделува Агенцијата за иселеништво.

Наградата е доделена со одлуката од жири-комисијата на „Струшките вечери на поезијата“ за поемата „Светец“.

Поемата „Светец“ е специфична за целокупното творештво на Де Одорико, бидејќи за првпат се одлучува да пишува преку машки фиктивен лик, така наречен Петкамен Петко, кој е создаден од страна на народот, лик-гласник што носи утеха за подобри времиња и предизвикува духовен интерес, хуманост, љубезност и ги учи луѓето на љубов и емпатија.

Ирена Павлова Де Одорико е македонска писателка, поет, новинар, која  неуморно ја претставува македонската култура и литература низ Италија.

 Член е на Друштвото на писателите на Македонија од 2001 година. Нејзините песни се застапени во многу македонски и светски антологии.

Со Ирена  Павлова Де Одорико во Струга разговараше нашиот Милчо Јованоски:

 

 

Публицитет.мк 

Прочитано 95 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter