al palpojo 2020

Во „БИОМЕД ЛАБ“ се врши детекција на гените одговорни за појава на Дариева болест

27 Август 2023
Дариевата болест е ретка генетска болест која се карактеризира со појава на патолошка кератинизација (дискератоза), таложење на воспалителни, вонглавно фоликуларни папули на себереични подрачја.
 
Болеста се јавува поддеднакво и кај двата пола. Можно е хиповитаминозата А, и пореметувањето на метаболизмот на масни наслаги да има голема улoга во појава на болеста. Кај заболените може да настане влошување на болеста поради дејството и изложеноста на УВ-зраците.
Се јавува генетски и настанува поради мутација во генот 12q23 - q24.1. Може да се јави и поради недостаток на синтезата на комплексот топофиламент-десмоза.
За рано откривање на болеста се препорачуваат консултации со доктор по генетски науки.
Дознајте повеќе на: https://biomedlab.mk/
 
Публицитет.мк 
Прочитано 112 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter