al palpojo 2020

Во „БИОМЕД ЛАБ“ се врши генетско тестирање за хиперлипопротеинемија тип III

11 Февруари 2024

Хиперлипопротеинемија тип III е генетско нарушување кое предизвикува неправилно разградување (метаболизирање) на мастите (липидите) на телото.

Ова резултира со акумулација на липиди во телото (хиперлипидемија) и може да доведе до појавување на повеќе мали, жолти израстоци на кожата (ксантоми). Кај заболените лица, исто така, може да се акумулираат масни материи во крвните садови (атеросклероза) кои го блокираат протокот на крв и потенцијално доведуваат до срцев или мозочен удар.
Хиперлипопротеинемија тип ИИИ влијае на 1-5.000 до 1 од 10.000 луѓе во општата популација. Кај заболените лица без соодветен третман, постојат 5-10 пати поголеми шанси да се појават кардиоваскуларни болести.

Дознајте повеќе на

Публицитет.мк 

Прочитано 44 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter