al palpojo 2020

DW: Почина Мери Квант, „мајката“ на мини здолништето

15 Април 2023

Таа ги направи здолништата пократки, нозете подолги, а жените послободни. Модната дизајнерка Мери Квант почина на 93-годишна возраст.

Некои велат дека таа ги пронајде, но во секој случај беше таа која ги популаризирашe: Мери Квант се смета за „мајка“ на мини здолништата во 1960-те години – во тогашно време скандалозен дел од облеката. Во 1962 година британската модна креаторка ги скрати женските здолништа над колената и испрати сигнал против конзервативните вредности и ригидниот сексуален морал.

Мери Квант
Мери Квант креираше нов модел на женска убавинаФотографија: AP/picture alliance

Креациите на Квант го следеа нејзиното мото: „Смислата на модата е да стане достапна за сите“. „Ова го правам за девојките кои градат кариера. Досега тие се облекуваа за да ја исполнат првенствено функцијата на ќерка на таткото или жена на мажот", порача Квант.

Мери Квант
Мери Квант го помогна победничкиот поход на мини здолништето во светотФотографија: empics/picture alliance

Благодарение на нејзината храброст, мини здолништата станаа прифатливи во секојдневието и моден хит кај жените.

Мери Квант
Со лансирањето на мини здолништтео, Мери Квант прерасна во симбол на една генерацијаФотографија: David Parry/AP/picture alliance

 

Извор: dw.com 

 

 
Прочитано 2119 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter