al palpojo 2020

Убавина и здравје

24 Јули 2015

Минатиов месец истражувачите се сретнаа со Администрацијата за храна и лекови (ФДА) за една многу специфична причина - тие сакаат да тестираат лек кој може да го забави процесот на стареење.

22 Јули 2015

Мажите имаат далеку помали шанси за остеопороза од жените, иако може да имаат полоши последици од оваа болест. Процените се дека околу два милиони американски мажи имаат остеопороза, а 8 до 13 милиони луѓе имаат ниска густина на коските, што е предуслов за остеопороза.

Повеќето жени во истражувањето рекле дека би прифатиле скрининг за остеопороза, а само 25 % од мажите се сложиле на тоа. Жените повеќе од четири пати од мажите преземаат мерки за спречување на остеопороза, земање на калциум и витамин Д, како и слични додатоци.

„Бевме изненадени колку е голема разликата помеѓу мажите и жените кога станува збор за остеопороза“, изјавила авторката на студијата д-р Ирина Дашкова, геријатриски соработник од здравствениот систем „Норт Шор-ЛИЈ“ во Њу Хајд Парк, држава Њу Јорк.

„Позитивен е фактот дека долговечноста расте кај американската популација, но ние знаеме, на основа на истражувања дека мажите имаат скршеници поради остеопороза, нивниот морталитет е поголем отколку кај жените и со потешки медицински последици поради слабата густина на коските. Во нашето опкружување се смета дека остеопорозата е женски проблем, а не машки и тоа мора да се промени, што порано, тоа подобро“, рекла д-р Ирина Дашкова во соопштението.

Резултатите се неодамна објавени на годишниот состанок на Американското геријатриско друштво во Вашингтон.

20 Јули 2015

Центарот за обука  „Ева “ од Скопје денеска , понеделник , 20 јули започнува со  Летната школа – Охрид 2015 г.  со програми за секоја возраст.

17 Јули 2015

Ако секој ден поминувате по осум часа во седење, тоа може многу лошо да влијае на вашето здравје.

16 Јули 2015

Често занемаруваме многу тегоби верувајќи дека ќе исчезнат со текот на времето или дека ќе ги отстраниме со некој трик од „домашната ординација“. Сепак некои проблеми нема да се решат додека не побарате стручна помош.

15 Јули 2015
Ширењето на ХИВ вирусот, кој ја предизвикува СИДА-та, не само што е запрено туку и е во опаѓање, со што е девет месеци пред рокот исполнета таа Милениумска цел од 2000 година, соопшти во вторникот Програмата за СИДА на ОН и најави дека со 32 милијарди долари годишно, оваа болест би можела да се искорени до 2030 година.
14 Јули 2015
За разлика од болестите што имаат специфични и препознатливи симптоми, некои состојби се забележуваат дури со симптомите и медицинските проблеми што ги сметаме за „нормални“. Од нив често знаат да се изродат многу подмолни болести.
13 Јули 2015

Температурите се движат кон 40-тиот степен, па не треба да не чуди што многумина не се чувствуваат добро. И додека надлежните им порачуваат на граѓаните да останат во постудена просторија и да пијат многу течности, ние ви посочуваме на кои симптоми треба да обрнете внимание доколку се посомневате дека сте добиле топлотен удар.

13 Јули 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Познато е дека жените живеат подолго од мажите, но тоа не било отсекогаш така. Според резултатите од нова студија, разликите меѓу животниот век на мажите и жените почнале да се појавуваат на почетокот од 19 век, пишуваHuffington Post

07 Јули 2015

„Ако постои магија на оваа планета, таа е содржана во водата“ -Лорин Иселеј

Страница 61 од 61
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter