al palpojo 2020

АЛПОЈО Охрид: Време е за виски - ајде да наздравиме!

05 Февруари 2023

ALPOJO-Liquor Store: Малку историја пред да се напиете чаша виски: 

Не треба да биде изненадување што зборот виски доаѓа од галски гас , скратена верзија на uisge beatha што значи "вода на животот", исто така познат како " aqua vitae" на латински.

Виски првично се користел како лек за внатрешна анестезија и како надворешен антибиотик.

Техниките за дестилирање беа донесени во Ирска и Шкотска некаде помеѓу 1100 и 1300 година од монасите. Бидејќи виното не беше лесно добивано во Ирска и Шкотска, пивото за јачмен беше дестилирано во алкохол што станал виски. Производството на дестилирани алкохолни пијалаци беше ограничено на аптеки и манастири до крајот на 15 век. Првата позната книга за дестилација била во 1500 година, кога " Liber de arte distillandi" од Хиеронимус Бруншвик се изјасниле за доблестите на алкохолот како лек и како да го направат тоа.

Виски се користеше како валута за време на американската револуционерна војна. Во 1794 година, шкотските и ирските фармери-имигранти во Пенсилванија спроведоа востание како одговор на федералните даноци за акциза на виски од Александар Хамилтон. Тој беше успешно покоен од владината милиција по наредба на претседателот Џорџ Вашингтон.

326166954 736988224293227 3224235975553939960 n

Teacher’s Scotch Whisky
Teacher’s виски е едно од најдобрите мешани шкотски виски. За да постигне „совршенство“, Вилијам Течер користел висок процент на скапи единечни сладови, што придонело значително да се зголеми продажбата со текот на времето, особено поради поволната цена на вискито! Цената на Teacher’s виски е нешто што дефинитивно не изненадува кога станува збор за квалитетот и популарноста на ова виски.
Како подарок за слава, роденден или слично Teacher’s viski можете да го купите во нашата продавницата за алкохол ALPOJO-Liquor Store
FOUR ROSES AMERICAN WHISKY
???? ????? е многу популарен американски бурбон, одлежан минимум пет години во дабови буриња за дополнителна мазност и внимателно измешан за постојано мазен, кој изобилува со кремаст вкус на круша, зачини и мед.
???? ????? можете да го купите во нашата продавницата за алкохол ALPOJO-Liquor Store

 

 328524000 1220111248925818 1999050476573691212 n copy

Highland Park ?
Single Malt Scotch Whisky
Вискито Хајленд Парк е основано во 1798 година на Оркнејските Острови, северно од Шкотска. Поради уникатната клима на Оркнејските Острови, вискито созрева бавно и рамномерно и како резултат на тоа има особено благ и хармоничен вкус.Highland Park е една од неколкуте дестилерии која сеуште ја применува традиционалната техника на рачно превртување на јачменот, кој се суши на чад од запален тресет.
Една од основните карактеристики на Highland Park single malt вискито е деликатната, слатка, димна арома.. Околу 70% од вкусот на сите Single malt виски потекнува од типот на бурињата во кои созреваат.. Токму поради фактот што ова виски созрева непосредно до самата дестилерија, го добива типичниот Оркини карактер, нежен долготраен димен вкус кој е проткаен во секоја голтка.
 
Прочитано 142 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

niksan

  • Medikor

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter