al palpojo 2020

АЛПОЈО Охрид: Копарот ќе го направи вашето јадење уште повкусно

28 Мај 2023

Во сите продажни места побарајте копар со нашиот заштитен знак АЛПОЈО.

 Родната земја на копарот е Персија и источна Индија, од каде што одгледувањето се шири во Европа. Ова едногодишно растение, кое може да порасне и до 120 см, е украсено со тубуларни лисја и кафеави плодови. И плодот и лисјата можат да се користат како зачин.

losos pixa 750x563

Копарот е растение кое се користи како зачин и како дел од некои лекови. Уште Старите Римјани сметале дека копaрот има мистериозна и чудесна моќ. Старите Грци го гореле за да добијат ароматично масло од копaр. Гладијаторите често добивале вкусна храна со копaр за да бидат силни и издржливи. Во древниот Вавилон, копaрот служел како лек. Голема популарност копарот добил во текот на 16-тиот век во Фиренца и Болоња за време на Катарина Медичи. Се вели дека копарот бил користен и како составен дел во подготовката на “љубовен напиток“, а исто така и во спречувањето на црна магија.

eneldo hierba aromatica

Копарот е зачин со пријатен анасон супериорен вкус, богата со многу витамини и антиоксиданси,како што се бета-каротин,витамин Ц,фолати,...

Зачинот од копар се користи во подготовка на многу популарни јадења во Медитеранската и Европската кујна уште од античките времиња. Заедно со другите зачини се користи за подобрување на вкусот на зеленчукот, пилешко месо, риба и јадења со месо. Копарот исто така се користи во подготовка на супи и сосови.
Не се препорачува за лица алергични на овој вид на произод. Производот е усогласен со пропишаните услови.

 pilesko so kopar original

Публицитет.мк 

Прочитано 237 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter