Во потрага по трајната убавина

03 Мај 2023

Корените на родот на Горан Стефановски се од селото Ербеле, во денешна Албанија

20 Март 2023

Во организација на Литературното друштво „Браќа Миладиновци“ од Торонто, на 19-ти март 2023 година, се одржаа промоции на делата: An American Son of Macedonia - Aмерикански син на Македонија“, Лу Влашо, од Нејплс, Флорида, САД, „Творештвото на Славе Катин“ на Душан Ристевски-Македон од Сиднеј, Австралија  и „Силјан Мицевски“ на Славе Катин од Македонија

11 Февруари 2023

Лесно е да се загубиш во лавиринтот на тесни улички во стартиот град во Охрид. Доколку одите од црквата Света Богородица Челница кон црквата Света Богородица – Каменско, од десната страна се искачува едно малечко и тесно уличе крстено „Бранко Шотра“.

03 Февруари 2023

           Со тетка  Фросе Маленковa често се сретнувавме на Градските гробишта во Охрид ,таа  крај  вечното почивалиште  од својот сопруг, писателот Димче Маленко, јас  кај моите родители. Тагата по најблиските како да не зближи повеќе од  долгогодишното познанство и пријателство како блиски соседи. Куќите една над друга, спомениците еден  во близина на друг. При една таква средба, на мое пријатно  изненадување, тетка Фросе ми даде исечок од весник, грижливо свиткан во друго парче хартија за да не се оштети. Бев љубопитна и веднаш почнав да читам:

25 Декември 2022

Додека Венко Андоновски го довршуваше „Папокот на светлината“, романот кој е порта кон нов продуховен свет и е своевидно продолжение на култниот „Папокот на светот“, во издание на „Паблишер“ веќе беше објавен неговиот прв роман за тинејџери – „Имаш пчела на носот“. Роман со многу автобиографски моменти од детството и младоста на најтиражниот македонски писател, кои уште повеќе ни ја откриваат неговата човечка димензија, но и роман со кој се настојува на тинејџерите да им се покаже што е книжевноста.  

И тоа не само на њутајмер туку и на олдајтмер тинејџерите, како што стои и во поднасловот на романот за кој Венко Андоновски ја доби наградата на Друштвото на писателите на Македонија за најдобра книга за деца, „Ванчо Николески“.

08 Декември 2022

Во мигов кога го одбележуваме нашиот празник убаво е да се потсетиме  и на еден значаен датум, поточно јубилејна годишнина.  Откако нашата гимназија го зацврстила своето име Св Климент Охридски, точно пред осумдесет години на гимназиската зграда е поставен и барелејефот со ликот на нашиот патрон Св Климент.

21 Ноември 2022
Свети Архангел Михаил, помнам како дете, беше голем празник и секоја година беше свечен настан во моето семејство во Битола. Неколку дена претходно се чистеше цела куќа, независно од студот се миеше дворот со долгото црево зацврстено на дворската чешма од портата до секој агол и секоја бетонска скала. Се купуваа намирници за готвење, се украсуваше домот со пеглани и штиркани везени чаршафи сошиени од мајсторката во Битола – тетка Калипсо.
Вечерта спроти денот се подготвуваше вечерата на која редовно имаше тавче - гравче и риба ако беше посна славата или сарма и свинско печење ако беше мрсна.
17 Ноември 2022

Од печат штотуку излезе второто изменето и дополнето издание на книгата „Крсте Петков Мисирков - македонскиот меѓник“ на несомнено еден од најплодните македонски публицисти, политиколог и новинар на Македонското радио - Радио Скопје, Свето Стаменов, чие прво издание беше објавено во 2020 година.

01 Ноември 2022

            По повод излегувањето на „Извештаи на Рисот и Јазик и леб“ од Славе Ѓорѓо Димоски на словенечки јазик во издание на „Хиша поезије“ од Љубљана, а во превод на  Лара Миховиловиќ во словенечкиот весник „Дневник“ и ревијата „Букла“ се појавија афирмативни осврти за книгата.

31 Август 2022

Никола Упевче како конзерватор и мозаичар го оживува минатото на Охрид.

Страница 1 од 45

Омнибус

24 Мај 2023

Почина кралицата на рокенролот Тина Тарнер

Тина Тарнер, една од најдобрите музички изведувачи на сите времиња, почина денес на 83-годишна возраст.
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

niksan

  • Medikor

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter