Во потрага по трајната убавина

27 Октомври 2021

Православните христијански верници денеска го прославуваат споменот посветен Прeподобна  Пeтка – Параскeва.

06 Октомври 2021

Според православниот христијански календар денеска се празнува Зачнувањeто на Свети Јoван Крститeл.

03 Октомври 2021

Собор на сите македонски Светители — голем македонски христијански празник, на кој се слави споменот на сите македонски светители. Иако тие си имаат и свои посебни празници, (по еден или повеќе), овој ден е одреден за заедничко сеќавање на сите македонски светители кои во изминатите два милениума на најразлични начини придонеле за афирмацијата на христијанството на овие простори, но и многу пошироко.

27 Септември 2021

Воздвижение на Чесниот Крст или Крстовден — значаен христијански празник од есенскиот циклус, еден од 12-те големи празници, којшто е непроменлив празник и секогаш се паѓа на 14 септември, односно на 27 септември по стариот календар.

26 Септември 2021

Во рамките на 54. Семинар за македонски јазик, литература и култура во Охридц беше промовирана  книгата „Теми за македонската литература ХХ век“ од руската славистка, академик Ала Шешкен, професор на Московскиот државен универзитет „Ломоносов“.

19 Септември 2021

Седумдесетина македонисти, слависти и балканисти од земјата и од странство неодамна  учествуваа на 48. Меѓународна научна конференција на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје којашто се одржа во Охрид и виртуелно – на далечина.

13 Септември 2021

Со примена на фотограметриско снимање е изработен 3Д модел од ранохристијанската базилика кај Св. Еразмо, во близина на Охрид.

12 Септември 2021

Меѓу најредовните предавачи на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура  во Охрид со години е и професор д- р Људмил Спасов. Тој, токму во годината Конески пред семинаристите говореше на темата ОЧИ ВО ОЧИ со Конески.

11 Септември 2021

Култот кон св. Јован отсекогаш бил еден од најраширените во православната Црква. Тоа го сведочат и многуте храмови посветени на него, како и многуте реликвијари што ги содржат неговите чесни мошти, распространети ширум светот. Најпосетувани места се оние каде св. Претеча е роден, местото каде што тој ја извршувал својата служба и местото каде што била отсечена неговата света глава.

07 Септември 2021

Започнaа годинешните систематски археолошки истражувања на локалитетот Самуилова тврдина-цитадела.

Страница 5 од 46
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter