Во потрага по трајната убавина

06 Септември 2021

Штотуку од печат излезе книгата „Даница Ручигај и книжевната критика“ на  Свето Стаменов и Искра Чоловиќ, новинари на Македонското радио – Радио Скопје и познати македонски публицисти.

28 Август 2021

Четириесетина странски македонисти и слависти пристигнаа во Охрид каде од 16 август до крајот на месецот се одвива  54. Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Семинаристи од 15 земји во светот и тоа од: Малезија, Велика Британија, САД, Руска Федерација, Белорусија, Швајцарија, Словенија, Хрватска, Србија, Грција, Турција, Унгарија, Полска, Словачка, Чешката Република и од Австралија. Целиот Семинар е во знакот на 100 годишнината од раѓањето на Блаже Конески е ден од основачите во далечната 1967 година и на оваа Летна македонистичка школа.

21 Август 2021

Тие што ја познаваа ќе кажат искрено дека покојната Драгица Силјаноска целото свое постоење го посвети на семејството и на културата во Охрид. И близу десет години по нејзиното физичко заминување таа важи за еден од ретките истакнати културни работници во Охрид. Секогаш блиску до и во медиумите до книгите и уметноста.

19 Август 2021

Спроти Илинден во Љубојно – Ресенско  се одржаа „48. Љубански илинденски иселенички средби“. Тие се значајна иселеничка манифестација не само за Љубојно и Преспа.  Затоа тој голем ден Илинден за сите Македонци  го прави Љубојно да е најубаво, највесело и најпривлечно место.

15 Август 2021

Мојот ангажман во Балканскиот фестивал на народни песни и игри започна во 1970 година по завршувањето на средно образование во Гимназијата „Св. Климент Охридски“ во Охрид.

09 Август 2021

На денешен ден во Охрид во 916 година умрел Свети Климент Охридски, родоначалник на словенската литература и црковното беседништво. Тој е прв оригинален словенски и македонски поет, говорник, преведувач, прв епископ словенски и македонски на Балканот, но и голем заштитник на Охрид. Роден бил во Охрид околу 840 година.  

06 Август 2021

„Цркви во Охрид“ е 111 книга на акдаемик, д-р Миле Миќуновиќ и е во издание на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид. 

20 Јули 2021

Курбан бајрам — голем исламски празник кој трае 4 дена (10-13 зулхиџет, односно дванаесеттиот месец според арапскиот календар) и се вика таканаречениот празник на жртвата затоа што тогаш се принесува жртва - курбан, обично овни и им се делат на сиромасите.

17 Јули 2021

Мојот прв контакт со Балканскиот фестивал го имав со покојниот Милорад Душаниќ, тој тогаш беше главен за фестивалот.Тоа беше времето пред да станам сценограф во Телевизија Скопје. Така се случи плакатот за првпат направен во 1972 година и тоа во димензија еден метар на 70 цм, вели Ташковски и се сеќава. 

11 Јули 2021

Писателот и поет Иван Трпоски од Волино кој живее во Сиднеј во пресрет на Петровден ни напиша: Наидов на идеја оваа песна посветена  на Мешеишкиот Петровденски панаѓур да ви  ја пратам и да ја објавите на Публицитет.мк

Страница 6 од 46
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter