Во потрага по трајната убавина

10 Јули 2021

Покојниот Милорад Душаниќ беше директор на Балканскиот фестивал на народни песни и игри во годините кога оваа надалеку позната манифестација ги имала своите ѕвездени мигови.

07 Јули 2021
Државниот архив на Република Северна Македонија, Подрачно одделение - Охрид  денеска и официјално соопшти дека ја презеде документацијата од писателот, поет познат охридски и македонски работник Видео Видически.
27 Јуни 2021

Православните христијански верници денеска го празнуваат празникот посветен на Сите Светии, во народот познат како Си Свети.

24 Јуни 2021

Во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга синоќа со свечен настан беше одбележана 160 годишнината од излегувањето од печат на Зборникот на Браќата Миладиновци. 

15 Јуни 2021

Меѓу охридските чудотворци, свети Климент и свети Наум, почесно место му припаѓа на свети Еразмо. Свети Еразмо бил роден во Антиохија (Сирија). Точно кога бил роден не се знае, но живеел во времето на најсуровите противници на христијанството – царевите Диоклецијан (284-305) и Максимијан (286-305) т.е. пред официјалното признавање на христијанството од цар Константин (312).

10 Јуни 2021

Православните христијански верници денеска го одбележуваат големиот празник Вознесение Христово-Спасовден.

10 Јуни 2021

Друштвото на писатели на Македонија секоја година го доделува признанието „Книжевен жезол“ за поетски опус со исклучителни естетски вредности на еден домашен и на еден странски автор и го чествува нивното творештво во рамки на манифестацијата „Празник на липите“. Годинава со ова престижно признание се закитуваат македонскиот поет Иван Џепароски и поетот од соседна Србија Душан Стојковиќ.

03 Јуни 2021

На денешен ден точно пред 10 години и официјално започна со работа Народниот тетар во Охрид .

29 Мај 2021

Коста Абраш (Абрашевиќ) (Охрид, 29 мај 1879 - Шабац, 20 јануари 1898) бил македонски пролетерски поет, по убедување социјалист.

15 Мај 2021

Православните христијански верници денеска го одбележуваат празникот Свети Атанасиј Велики.

Страница 7 од 46
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter