Во потрага по трајната убавина

22 Март 2021

Денешниот ден, 22 март (9 март, стар стил) младите го празнуваат како свој ден, како ден на младоста, љубовта и убавината. Светата православна црква на овој ден го празнува споменот на четириесетте војници од Севастија кои маченички загинале за христовата вера.

21 Март 2021

Православните христијани, првата седмица од Великиот пост ја одбележуваат како Недела на православието, позната како Православна недела или Славјанска недела.

08 Март 2021

Знак на мало внимание кон понежниот пол, жените заслужуваат многу повеќе од ова. Младите поети и рецитатори со поддршка на идејата на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид. 

24 Февруари 2021

Во издание на „Матица македонска“ од Скопје, излезе од печат книгата „Светската критика за делото на Конески – 100 години од раѓањето на великанот од Небрегово“, во која се презентирани триесет текстови од истакнати писатели, критичари и научници од Велика Британија, Германија, Франција, Унгарија, Грција, Шпанија, Италија, Турција, Русија, Полска, Чешка, Данска, Романија, Србија, Црна Гора, Словенија и др. кои во суперлативи пишуваат за творештвото на Блаже Конески, одредувајќи му достојно место во светската литературна галаксија.

15 Февруари 2021

Сретение Господово е еден од 12-те големи црковни празници, кој е со постојан датум и се паѓа секогаш на 40-от ден после Божиќ.

06 Февруари 2021

Биле потребни точно шест децении (од 1893 до 1953 година) Прличев, пензионираниот професор по француски јазик во солунската гимназија, во која професорувал заедно со Петар Драганов, Димитар Матов, како и со Темко Попов и други, а ученици му биле, меѓу другите, и Гоце Делчев, Ѓорче Петров и други идни македонски револуционери,  и за кого се зборувало со пиетет низ гимназиските кругови дека своевремено бил овенчан со ловоров венец за поема, во полн сјај да се врати во македонското образование со веќе завидна македонистичка литература за него, и во македонската култура со манифестација, и да стане една од доминантните теми во македонската филологија, токму преку една културна акција  што трае и до денес,овде и сега, „Прличевите беседи“.

05 Февруари 2021

Жири-комисиите составени од истакнати писатели, литературни критичари и есеисти ги донесоа одлуките за добитници на традиционалните награди на Друштвото на писатели на Македонија за книжевната продукција во изминатата 2020 година. На Конкурсот распишан во текот на месец декември минатата година беа поднесени вкупно 64 книжевни дела во конкуренција за петте награди.  

31 Јануари 2021

Православните христијански верници денеска го одбележуваат празникот Свети Атанасиј Велики, меѓу народот познат како Атанасовден, или Танасовден, зимски.

18 Јануари 2021

Православните христијански верници денеска го одбележуваат празникот Водокрст.

14 Јануари 2021

Историјата на «василопитата» е еден настан, кој се случи во IV век во градот Кесарија Кападокиска, во Мала Азија. Во тоа време, свети Василиј Велики беше епископ на Кесарија и живееше во единство со неговите сограѓани, со љубов, разбирање и помагање еден на друг.

Страница 9 од 46
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter