Во потрага по трајната убавина

14 Јануари 2021

Над 1000 артефакти се водат како украдени од Северна Македонија. Ако досега завршуваа на црните пазари во Западна Европа, последниве години крајната дестинација им е Азија.

26 Декември 2020

Покрај многуте убавини и долги традиции што ги има Авганистан, а кои за жал, се повеќе се уништуваат заради војната, се и најголемите статуи на Буда.

13 Декември 2020

Особена чест и задоволство ни преставува да објавивме ПРОМО Видео за Архивот на градот Охрид. Самото видео е изготвено со цел подигнување на свеста кај сите нас за она што значи културно историско пишано наследство како и пропагирање на архивското работење во целост, вели Никола Митровиќ Бабе в.д директор на Историскиот Архив во Охрид. 

08 Декември 2020

Свети Климент Охридски-Чудотворец е заштитник на градот Охрид и на целиот македонски народ, патрон на Македонската православна црква- Охридска архиепископија и најпознатиот меѓу повеќето ученици на светите браќа Кирил и Методиј.

07 Декември 2020

Во пресрет на денот на „Свети Климент Охридски“ – патронот на нашиот град, подрачното одделение на Архивот во Охрид постави во својот хол црковни извадоци кои се рачно пишувани во 1984 година од страна на Јадранка Продониќ во чест на овој голем празник како и поставка за значението на „Свети Климент Охридски“.

05 Декември 2020

      Друштвото на писатели на Македонија и овој декември го отвора Конкурсот за петте традиционални награди за најдобри книжевни остварувања во календарската година. Наградите „Стале Попов“ за проза, „Ацо Шопов“ за поезија, „Димитар Митрев“ за критика и есеј, „Ванчо Николески“ за книга за деца и наградата „Мост“ за книга напишана на еден од јазиците на националностите, веќе со години се клучен репер за валоризација на годишната книжевна продукција кај нас.

26 Ноември 2020

Православните христијански верници денеска го одбележуваат празникот посветен на Свети Јован Златоуст.

14 Ноември 2020

Од архивата на МТВ некогашната Радио телевизијка Скопје ја пронајдовме емисијата ОХРИДСКИ ПАСТЕЛИ веројатно снимена на почетокот на седумдесеттите години од 20 век во Охрид. 

29 Октомври 2020

Дебарско – кичевската епархија ги известува своите православни верници дека на 31. oктомври 2020 (сабота), во манастирот „Св. Наум Охридски“  – Охрид, по повод празникот Св. ап. и ев. Лука и Св. Константин Кавасила, со почеток во 8:45 часот ќе се служи света архиерејска литургија.

27 Октомври 2020

Православните христијански верници денеска го одбележуваат празникот посветен на Преподобна Параскева-Петковден.

Страница 10 од 46
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter