SBS на македонски: Јасмина Шопова за својот татко и поетот Шопов

30 Август 2023

Годинава во Македонија, но и надвор од неа  со многу настани од областа на културата и пишаната реч се одбележуваат 100 години од раѓањето на македонскиот поет Ацо Шопов.

Одбележувањето на јубилејот започна уште во јануари преку Зимската школа на Семинарот за македонски јазик, литература и култура а продолжи во Париз во седиштето на УНЕСКО во април.

И дел од годинашните Струшки вечери на поезијата беа во знакот на Шопов кој е поет од светски ранг.  Шопов, беше прв претседател на Советот на СВП и еден од основоположниците на фестивалот.

Нашиот соработник Милчо Јованоски беше во Струга и таму се сретна со Јасмина Шопова ќерката на поетот Шопов.

Со неа разговараше за Шопов како родител и Шопов како поет. Да слушнеме:

 

Публицитет.мк 

Прочитано 584 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter