Во "Јахја Кемал", Цветин и учениците со бои, стихови и музика ја славеа пролетта

19 Март 2023
Во средното скопско училиште "Јахја Кемал", деновиве, се случи необичен настан по повод доаѓањето на пролетта, 21 Март, каде со уметност и креации, со учениците и наставничките и познатиот македонски хуманитарен уметник Живко Поповски- Цветин се состави импресивна програма.
Имено, македонскиот уметник го посети ова средно училиште, и во рамките на својот креативен Пролетен ден најпрво одржа ликовна работници на тема "Мироносни цвеќиња", по што и вредните ученици изработија дваесеттина навистина прекрасни цветни цртежи.
На своето гостување во ова модерно скопско училиште, Цветин си доби "Цветиново катче" во ходникот на првиот кат, во кое беа изложени негови цветни цртежи, пораки и добиени песни, врамени во цветни рамки.
Сирма Катерина Митковска, Претседателка на Здружението на Просветни работници на Град Скопје, прочита дури четири свои песни посветени на овој познат и признат уметник, додека и учениците возвратија со целосно осмислена културно- уметничка програма, вредна за долги аплаузи.
 
336040373 932569737762389 1573856282841852614 n
 
Таа беше разновидна и се состоеше од неколку дела- поздравна реч од помошник директорката Николина Јосевска, од директорот на целото училиште Гунгур Дурсун, и на професорките по македонски јазик, еден целосно уигран и одличен тим.
Вредните ученици, изведоа музички точки Јана Дамчевска на виолина и Глигор Дубров на  сајзер, поезија и рецитации, една ученичка наизуст одржа одушевувачка беседа за пролетта, и други сценски изненадувања подготвени од страна на  учениците, кои пак на тој начин го поведоа и уметникот да ѝм раскажува сѐ за себе, од "а" до "ш". Од моментот на неговото раѓање на цветна ливада, сѐ до неговиот прв цртеж насликан пред публика, на приредба во училиште во Битола, за Цветиновата штафета, за земањето псевдонимот Цветин во чест на својата мајка Цвета, и многу други свои препознатливи анегдоти. И сето тоа траеше повеќе од три часа.
 
cveke
Не само тоа, срдечност на домаќините се покажа и во тоа што Цветин, и неговата придружба, ги вкусија вкусните јадења кои се подготвуваат во нивната кујна, го разгледа просторот, беа свечено примени во канцеларијата на директорот и за крај, сите заедно со учениците пуштија неколку мироносни балони, со порака за мир.
Уметникот се потсети дека со иста мисија во деведесеттите години ги обиколувал средните училишта, овој пат вознесен од тоа што го виде порача дека, според начинот на  кој е организирано и функционира ова училиште, треба да биде пример за сите. 
По овој заеднички уметнички  перформанс  во чест на пролетта, најавија и нови средби, на кои повторно ќе се црта, пишува, твори.
 
 
Валентина Ѓоргиевска Парго 
 
Публицитет.мк 
 
Прочитано 158 пати

Омнибус

24 Мај 2023

Почина кралицата на рокенролот Тина Тарнер

Тина Тарнер, една од најдобрите музички изведувачи на сите времиња, почина денес на 83-годишна возраст.
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

niksan

  • Medikor

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter