Мобилните телефони се опасни за развојот на малите деца

12 Ноември 2023

Доколку е можно, малите деца воопшто не треба да си играат со мобилни телефони, бидејќи тоа има многу негативно влијание врз развојот на јазикот, моторичките вештини и социјалните вештини.

Бебето се радува поради шарените слики и гласно се жали доколку веднаш не му го дадат мобилниот телефон. Тоа е практична, но многу лоша идеја. Паметните телефони не се бебиситерки. Малите деца никогаш не треба да си играат со мобилен телефон или таблет, бидејќи тоа може да има многу негативно влијание врз нивниот развој.

Во раните години, физичкиот, емоционалниот и когнитивниот развој е од големо значење, премногу време на екранот може да го спречи развојот на јазичните, моторните и социјалните вештини.

Ова го покажува новото истражување од Јапонија, при кое во подолг временски период бил следен развојот на 7.097 деца. Студијата покажа дека ако малите деца на една година гледаат во екран од еден до четири часа на ден, до двегодишна возраст тие имаат три пати поголема веројатност да имаат задоцнет развој на комуникацијата, фината моторика, проблеми. решавање на лични и социјални вештини.

Паметните телефони не се соодветни за мали деца

Причината за доцнењето во развојот е, меѓу другото, тоа што таблетите и паметните телефони го одземаат нагонот на децата за јазичниот развој.

„Децата учат да зборуваат кога ќе бидат поттикнати да зборуваат, но со самото гледање на екранот тие често немаат можност да го практикуваат тоа“, вели д-р Џон Хатон, професор по општа и заедница педијатрија во Медицинскиот центар на детската болница во Синсинати. .

Премногу време на екранот може да доведе до тоа малите деца да имаат помала веројатност да комуницираат со своите врсници и возрасните, што е важно за нивниот социјален развој. „Бидејќи вистинските луѓе се посложени од ликовите на екранот“, вели Хатон.

мобилни деца
Најважно за раниот детски развој е да се биде околу луѓе кои можат да ги гледаат, кои играат и разговараат со нив.Фотографија: picture-alliance/Sven Simon

Кога ги гледаме лицата на луѓето, нашиот мозок се вклучува за да открие како да комуницираме со нив.
Кога малите деца користат мобилни телефони, тоа често ја заменува активната игра, истражувањето и креативното размислување што е критично за когнитивниот развој. Покрај тоа, на децата им недостасува вежбање и не можат да ги тренираат своите моторни вештини. Интерактивноста на паметните телефони и таблетите исто така предизвикува зависност и може да го одвлече вниманието на децата од други важни активности.

Што препорачуваат експертите?

Иако малите деца реагираат на живописното треперење на екранот, тие не разбираат што гледаат. Затоа што нивниот мозок не може да го обработи она што го гледаат. На малите деца не им се потребни дигитални медиуми за нивниот развој.

Децата помлади од две години воопшто не треба да трошат време на паметни телефони и таблети. Децата на возраст од три до шест треба да поминуваат не повеќе од 30 до 60 минути дневно пред екранот.

„Дури и содржината за која се вели дека е соодветна за возраста често не е“, објаснува педијатарот Хатон: „Еден проблем со некои онлајн содржини за деца е што родителите ги сметаат за едукативни, бидејќи се рекламираат како такви и содржат многу информации за азбуката, боите, бројките или животните што нивните деца можат да ги видат и слушнат преку овој медиум“, вели Хатон. „Но, она што го поттикнува учењето е содржината што им помага на децата да го применат своето знаење надвор од она што го научиле напамет за да им помогнат да се снајдат низ реалниот свет, каде работите се понепредвидливи и бараат повеќе креативност и издржливост“, продолжува Хатон

 

Ништо не може да ја замени човечката близина и интеракција

Најважно за раниот детски развој е да се биде околу луѓе кои можат да ги гледаат, кои играат и разговараат со нив. И мора да им се дозволи да се движат и да ги испробаат работите за да го искусат светот и да стекнат искуство.
Меѓутоа, ако тоа не е можно, за да се заигра цртањето, играчките или книгите се дефинитивно подобар избор од мобилен телефон.

Исто така, малите деца можат да бидат активно вклучени во секојдневниот живот. Затоа што е голема предност за раниот развој на детето ако е вклучено, ако му се каже што правите, што готвиш или што работите моментално.

мобилни деца
Децата на возраст од три до шест треба да поминуваат не повеќе од 30 до 60 минути дневно пред екранот.Фотографија: picture-alliance/dpa

Креативноста може да произлезе од досада

Дури и малите деца разбираат колку се важни мобилните телефони и таблетите за возрасните. И децата имаат тенденција да го имитираат она што го гледаат. Во оваа смисла, родителите треба да дадат добар пример и да не поминуваат премногу време пред екранот во присуство на мали деца.

„Експертите советуваат да се избегнува со часови користење на мобилен телефон во присуство на дете и да се биде свесен дека родителите, исто така, имаат тенденција да го потценат степенот на нивната когнитивна апсорпција. Секако има смисла да се избегнуваат активности кои одземаат многу време на мобилниот телефон во присуство на детето, како што се играње игри, гледање филмови или одговарање на имејл“, вели една швајцарска студија од 2021 година.

Ако на расплаканите деца веднаш им дадете мобилен телефон или таблет, тоа исто така спречува важен чекор во развојот, имено способноста да се справат со непријатноста.

„Ако им дозволите да се досадуваат за секунда, малку им е непријатно, но потоа велат: „Во ред, сакам да се чувствувам поудобно. И оттаму доаѓа креативноста“, заклучува Хатон, педијатар во Синсинати. Медицински центар во детска болница.

Извор: www.dw.com 

Прочитано 107 пати
 

output raIp0q

ezgif-3-7c8d99f0b6

akvarius

alfacentar

 

  • Medikor

niksan

Мисли-размисли

za misla

Импресум

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС - ДООЕЛ, ОХРИД

Контакт: publicitetpublicitet@yahoo.com

Техничка реализација: www.arkahost.mk

Посетеност website counter