Се’ што не знаевете за аронијата а убаво и корисно е да знаете. Побарајте ја во продажната мрежа со логото на АЛПОЈО Охрид.
Доколку ни е потребен итен засилувач на имунитетот, а не можеме да се одлучиме меѓу напливот од додатоци на исхраната кои секојдневно се појавуваат на нашиот пазар, вистинско време е за аронија, природен засилувач на нашиот имунитет и антиоксидант број еден, кој доколку го внесеме во нашата исхрана ќе помогне во многу предизвици на кои е изложено нашето здравје.
Плодовите на аронијата се на листата најлековити природни плодови. Тие се вистинска ризница на биолошки активни соединенија, кои ги има повеќе од 300. Содржат витамини: Ц, А, Е, Б1, Б2, Б6, Б9, бои, антоцијани, фолна киселина, минерали: цинк, железо, калциум, калиум, манган, фосфор и јод.
Аронијата помага во прочистување на организмот од штетни материи и тешки метали кои секојдневно се внесуваат во телото и во нивно исфрлање од организмот.

Благодарение на силните антиоксидантни својства, присуството на големи количини танини и флавоноиди, дејствува против слободните радикали во организмот и на тој начин помага во спречување развој на хронични болести, како и стареење на клетките. Помага за намалување на покачениот холестерол и триглицериди.
Придобивките од аронијата се бројни, се препорачува при појава на мигрена и главоболки, при висок крвен притисок, спречување развој на вирусни и бактериски инфекции на уринарниот тракт и ја подобрува работата на црниот дроб и жолчката. Плодовите на аронија содржат каротин корисен за нормална функција на очите, заштита од УВ-зрачење, против формирање брчки и стрии на кожата. Се препорачува редовна употреба и кај дијабетичари и сите што страдаат од чир на желудник. Особено се препорачува кај постари лица, бидејќи помага во заштита од деменција и појава на Алцхајмерова болест.
Аронијата може да ја консумираат и потполно здрави луѓе, бидејќи го зајакнува имунолошкиот систем и има превентивен ефект. Најдобро е да се консумира како свежо овошје кое е една од 7 намирници што се сметаат за суперхрана, а може и сушена во чаеви, кекси, мусли, во јогурт и слично. Се користи и во разни готвени јадења, салати и десерти.
РЕЦЕПТ ЗА ИМУНИТЕТ
- цеден сок од грејпфрут
- цеден сок од портокал
- 3 лажици аронија
- масло од нане со прополис
- црна ротква
- ѓумбир
- се блендира
Публицитет.мк