Премногу добро да за биде вистинито, нели?
Какаото го намалува крвниот притисок и е добро за срцето, дава енергија а се препорачува и за оние што сакаат да слабеат бидејќи содржи антиоксиданти. Позитивно делува на мозокот па најубаво е да се пие за време на учење, го подобрува расположението и го забавува стареењето.
Па, колку често пиете какао и какво какао? Се разбира какао со заштитниот знак АЛПОЈО !
Покрај тоа што е превкусно, топлото какао може да го засили Вашиот имунитет со тоа што содржи највисока концентрација на антиоксиданси од било кој прехранбен производ. Покрај тоа, мора да се напомене дека важно е какаото да е навистина „топло“, бидејќи топлината помага да се ослободат уште повеќе антиоксиданти!
Премногу добро да за биде вистинито, нели?
И еве уште грст занимлици факти:
Какаото веќе долго време се смета за исклучителна и скапоцена храна.
Шведскиот ботаничар Лин го именувал ова растение Теоброма какао Л. каде „теоброма“ значи „храна на боговите“.
Какаото расте на дрвја со просечна висина од 4 до 8 метри и припаѓа на зимзелените растенија од семејството Sterculiaceae.
Ова растение потекнува од тропските делови на Јужна Америка, а овошјето најчесто се користи за правење какао во прав и чоколадо.
Плодот на какаото е во форма на јајце, долг до 30 см и тежи до 500 грама. Плодот содржи 20-60 семиња во белото месо.
Пулпата се користи за правење сокови, додека од овошјето се произведува какао во прав и путер од какао. Целото овошје е за јадење.
Секое семе содржи до 50% маснотии од кои се прави какао путер. Какаото содржи и теобромин, состојка многу слична на кофеинот.
Здравствени придобивки од какаото
Суровото какао, какао зрно, парчиња или во прав, важи за една од најхранливите прехранбени производи во светот по своите хранливи состојки.
Затоа, оваа храна спаѓа во категоријата на суперхрана.
Какао:
го намалува стресот и депресијата
штити од кардиоваскуларни заболувања
штити од многу видови на карцином
тоа е одличен извор на железо
го регулира нивото на шеќер и холестерол
поттикнува подобра меморија и концентрација
го намалува ризикот од срцев удар
помага во регулирање на крвниот притисок
Какаото содржи повеќе од 300 хемикалии со позитивен ефект врз здравјето.
По својот состав, какаото е исклучително богато со антиоксиданти кои се одговорни за целокупното здравје на организмот.
Антиоксидансите го штитат нашето тело од болести и слободни радикали, кои се главната причина за стареење.
Какаото содржи најголема концентрација на антиоксиданти, во споредба со која било друга храна во светот.
Овие антиоксиданти вклучуваат полифеноли, катехини и епикатеини.
Гледајќи ја тежината, какаото има повеќе антиоксиданти од црвено вино, боровинки, акаи бобинки, калинка и бобинки од гоџи во комбинација!
Поради неговиот состав богат со минерали (особено магнезиум), какаото помага и во борбата против стресот.
Магнезиумот е одговорен за повеќе од 300 процеси во организмот – од варењето до работата на срцето и мозокот.
Какаото содржи и катехини, полифеноли за кои се верува дека штитат од срцеви заболувања, карцином, но и голем број други болести.
Понатаму, тој е одличен извор на железо, хром, манган, цинк и витамин Ц.
28 грама какао содржи дури 314% од дневната препорачана количина железо.
Според истражувањето спроведено во австралискиот меѓународен институт за дијабетес, дијабетичарите кои редовно консумираат какао имаат значително подобра крвна слика и нормализиран крвен притисок.
Тие исто така имаат и помал степен на срцеви заболувања и срцев удар.
Ова чудесно растение содржи и PEA (фенилетиламин).
Тоа е збир на соединенија што ги лачи нашето тело кога сме заљубени.
Какаото содржи и хормони на среќа – серотонин и допамин.
Зрното какао е богато со омега-6 масни киселини кои го хранат мозокот и помагаат за целокупното здравје на организмот.
Нека храната на боговите биде и ваша храна.Уживајте.
Фото: pixabay.com
Публицитет.мк