• За нас
  • Рекламирање
  • Контакт
понеделник, август 18, 2025
No Result
View All Result
Advertisement
  •  
  • Актуелно
  • На минување
  • Култура
  • Публицитет
  • Омнубус
  • Аргументи за
  • Мојот живот, мојот свет
  • Во потрага по трајната убавина
No Result
View All Result
Home Актуелно

ФТУ Охрид со успеси се врати од меѓународниот гастрономски натпревар „ Бисерот на морето“

април 8, 2025
in Актуелно
ФТУ Охрид со успеси се врати од меѓународниот гастрономски натпревар „ Бисерот на морето“

Факултетот за туризам и угостителство Охрид се претстави на XX издание на меѓународниот гастрономски натпревар „ Бисерот на морето“, кој се одржа на островот Брач во градот Супетар, во познатото одмаралиште Waterman Svpetrvs. Оваа престижна кулинарска манифестација, уникатна по себе од овој вид, се организира веќе 20 години од страна на ШКМЕР, асоцијацијата на шефови од медитеранската и европска регија.

Учество на настанот зедоа повеќе од 400 учесници од Хрватска, Македонија, Србија, Црна Гора, БиХ, Турција, Албанија, Романија, Словачка, Украина, Белорусија, Велика Британија, Индија и Малта кои се натпреварува во различни категории во подготовка на главни јадења од месо, веганска храна,  тестенини,  слаткарство, чоколатерство, послужување храна и пијалаци, сомелиерство и барменство.

Студентите Христијан Јорданоски, Стефан Аврамоски и Христијан Трајковски, под водство на селекторот доц.д-р Климент Наумов, се натпреваруваа во повеќе дисциплини и категории и ги постигнаа следните успеси : 1 златен, 5 сребрени и 1 бронзен медал во подготовка на главни јадења од пилешко месо, телешко филе, риба и тестенини.

Христијан Трајковски, освои златен медал во категоријата главни јадења од пилешко месо (ролован пилешки супрем со козјо сирење и полнеж од суви сливи во комбинација со пена од козјо сирење). Исто така Трајковски освои бронзен медал за подготовка на главни јадења од риба.

Стефан Аврамоски освои 2 сребрени медали за подготовка на  главни јадења од телешко месо ( телешко филе со фефер сос) и риба (орада со сос beurre blanc).

Христијан Јорданоски се натпреваруваше во сениорска конкуренција во 3 дисциплини и тоа јадења од риба (ролована пастрмка со гамбори), јадење од пилешко (пилешки батак ролован со полнеж од пилешки црн дроб и крем сирење) и паста (црни равиоли во сос од гамбори) при што освои 3 сребрени медали.

Факултетот за туризам и угостителство за првпат учествуваше со свои претставници на оваа престижна гастрономска манифестација и постигна навистина високи резултати.

Им го честитаме успехот на нашите студенти и менторот и им посакуваме уште многу награди на слични манифестации бранејќи ги боите на ФТУ- Охрид.

Публицитет.мк

Посетеност: 139
Share
Previous Post

Најдобриот пријател го имаш во огледалото, никогаш не се насмеал додека си плачел

Next Post

ALPOJO-Liquor & Spice Store – Акциска цена на Smirnoff Ice

Next Post
ALPOJO-Liquor & Spice Store – Акциска цена на Smirnoff Ice

ALPOJO-Liquor & Spice Store - Акциска цена на Smirnoff Ice

ИМПРЕСУМ

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС – ДООЕЛ, ОХРИД

Посетеност: 139

Следете не на:

Контакт: 075 337 010,  е-маил: publicitetpublicitet@yahoo.com  

Техничка реализација: ArkaHost

Jasa PBN – Jasa Backlink Terbaik

©2009-2024. Сите права задржани | ИМПРЕСУМ | УРЕДУВАЧКА ПОЛИТИКА | УСЛОВИ ЗА КОРИСТЕЊЕ | РЕКЛАМИРАЊЕ | 

Jasa PBN – Jasa Backlink Terbaik

No Result
View All Result
  • Почетна
  • Актуелно
  • На минување
  • Култура
  • Публицитет
  • Омнубус
  • Аргументи за
  • Мојот живот, мојот свет
  • Во потрага по трајната убавина

© 2024 Publicitet.mk - Техничка реализација: Arkahost.mk