Со доаѓањето на жештините, пивото станува ѕвезден пијалак на сезоната.Научете да ги вкусите неговите атрибути и смирете се. Пиењето пиво може да стане гастрономско искуство во кое се ужива со сите сетила, доколку се следат низа насоки. Во ALPOJO-Liquor & Spice Store имате голем избор на пива од домашни и странски производители. Купете на големо и мало.
Не се сите пива исти – ДАЛИ ЗНАЕТЕ КАКО ДА ИЗВЛЕЧЕТЕ МАКСИМУМ ОД ВАШЕТО ПИВО?
Подобро во чаша
Иако може да се пие од самото шише, пивото е направено за да се служи со чаша
Техника на сервирање
Мора да го сервираме пивото така што ќе ја навалиме чашата на 45º и ќе ја вградиме малку по малку додека се сервира течноста, овој гест ќе ни овозможи да создадеме бариера од пена дебела најмалку два прста. Пената ни овозможува подобро да ги согледаме аромите на пивото, покрај тоа што го штити од оксидација.
Оптимална температура
Секако, вкусот на многу евтини пива не се менува доколку се послужат и преладени, меѓутоа доколку се одлучите за нешто поквалитетно, не треба да тргнете за ледено ладна опција.
Доколку пивото се послужи ледено ладно тоа може значително да влијае на неговиот вкус и на самото уживање во него. Од друга страна, ладното пиво полесно се пие и повеќе освежуува, но така го губите неговиот вкус. Колку пивото е поладно толку повеќе се оштетува вкусот бидејќи се губи горчината, а се зголемува слаткоста.
Препорачливи температури за одредени видови на пива:
4-7 степени се идеални за премиум пива, овошни и светли пива.
7-12 степени се иделани за американски пива, црвени, пелгиски и ирски ејл пива.
12-14 степени се идеални за горки пива, темни и шкотски ејл пива.
Меѓутоа, горчината и вкусот преставуваат основните одлики на секое пиво. Кога пиете ледено ладно пиво самите си скратувате многу од вкусот. Видовите на пива ја одредуваат и температурата на која би требало да биде послужено. Генерално, темните пива треба да се служат топли, додека светлите разладени.
Главна причина за тоа што повеќето произведувачи на пиво инсистриаат на ледено пиво е фактот што консументот нема да го почувствува лошиот вкус.
Совршен спој со добро одбрана храна или апетисани за пивото да „лизга“.
За да го направиме искуството двојно збогатено, мора да се обложиме да го придружиме нашето пиво со исклучителен гастрономски предлог. Сушено месо, суво сирење, шунка или чадените колбаси, како и разни апетисани ќе бидат најдобриот спој за усогласување со силата и интензитетот на секое пиво.
Публицитет.мк