Винобранот или калиум метабисулфитот е адитив кој често се користи во домаќинствата при подготовка на вино, но и за конзервирање разни видови зеленчук и овошје. Побарајте го во нашиот АЛПОЈО -Liquor & Spice Store и секо низ целата продажна мрежа со нашиот заштитен знак и изглед на пакувањето.
Тој дејствува како конзерванс, антиоксиданс и како агенс за белеење, преку ослободување сулфур диоксид при растворање во вода.
Поради тоа се додава при производство на вино.
Ослободениот сулфур диоксид дејствува против микроорганизмите (пред сѐ против квасецот и против бактериите) и обезбедува безбедно и квалитено вино и задржување на неговиот вкус и мирис.
При конзервирањето на зеленчукот и на овошјето обезбедува стабилен вкус и мирис и задржување на бојата.
Количината во кесичката е доволна за конзервирање 50 kg овошје и зеленчук во оцет, масло или во солило, 100 kg џем, желе или мармалад или 100 l сок.
Винобранот е спакуван во мало, практично пакување и е со проверен и со стандарден квалитет.
Публицитет.мк