Сусамот е омилена намирница на ориенталните и северноафриканските народи, а за неговото лековито дејство против ќелавост, првут, забоболка, зуење во ушите, ишијас… знаат многумин. Сусамот денес најмногу се одгледува во Кина, Индија и Судан, а неговото семе содржи меѓу 45 и 60 отсто квалитетно масло. Семките се исклучително нутриционистички богати. Во трговската мрежа побарајте сусам во брендираната амбалажа АЛПОЈО.
Семето на сусамот содржи најголема концентрација на фитостерол, состојка според хемиската структура како холестеролот.
Фитостеролите имаат моќ, доколку се доволно присутни во исхраната, да го редуцираат нивото на холестерол во крвта, да го подобрат имунитетот и намалат ризикот од појава на некои типови на карцином.
Сусамовото масло претставува добра превенција против создавање на тромб, односно згрутчување на крвта, но и против долготраен запек. Се препорачува и за отстранување на цревни паразити, чистење на цревата, како и за лекување на хемороиди.
Во народната медицина се користи и за санирање на повреди, акни, чиреви, изгореници.
Сусамот е исклучително богат со железо, па затоа е доволно да се внесе 50 грама од ова семе за да се задоволи дневната потреба на човекот со овој минерал. Освен железото, во големо количество е присутен и калциумот, манганот, бакарот, магнезиумот и селенот.
Од витамините посебно место зазема витаминот Е, кој е силен антиоксиданс што ги штити клетките од стареење, појава на тумор и срцеви болести.
Истовремено, одличен извор е и на тиамин Б1, пиридоксин Б6, ниацин, фолна киселина и рибофлавин.
Сезаминот е уште една состојка, која е важна при заштита на црниот дроб од оксидативни оштетувања.
Истражувањата покажале дека сусамот е ефикасен и при воспаленија и болки кај ревматолошкиот артритис, како и при астматичните напади.
Иако е тежок за чувствителен стомак, сусамот сепак повремено треба да се конзумира, бидејќи е совршен чистач на органите за варење.
Сусам со мед лекува 10 болести – колитис, гастритис и чир, користејќи го наутро на гладно
Сусам со мед е комбинација која секој еден човек вообичаено треба да го консумира. Не зборуваме само за неверојатниот вкус, туку за нешто многу повеќе. Ова неверојатно мешање на вкусови целосно може да ги преврте вашите претстави.
Производот е присутен во диететски режими и претежно медитеранска исхрана. Сусамот е идеален извор на витамини и минерали. Тој е богат со железо, магнезиум, калциум, манган, бакар, фосфор. Во неговиот состав се откриваат омега-3 и омега-6 масни киселини. Од витамините има во изобилство од оние од група Е, А и В.
Производот е одличен извор и на есенцијални аминокиселини. Тој се води за една комплетна и здрава храна, од која секој човек во денешно време има потреба. Кога се комбинира со мед, веднаш се претвора во храна, која поседува голем број на бенефиции за здравјето. Сусамот се комбинира со мед. Во оваа формула тој е калоричен десерт кој во никој случај не треба да се занемарува. Придобивките од неговата потрошувачка се доста на број. Најмногу лековити својства има кога се зема наутро.
Задолжително треба да се апсорбира на празен стомак, за да дејствува максимално добро.
Квалитети: зајакнување на имунолошкиот систем, лечење на запек, намалување на апетитот за прием на слатко, помага при болести на желудникот. Препорачлив е ако имате колитис, гастритис и чир.
Други придобивки: зајакнување на коскена срж на мускулниот систем, стимулирање на менталните активности, зголемување на физичката издржливост, влијае на сјај и убав изглед на косата и кожата.
Публицитет.мк