Штотуку почнаа верските слави. Во најголем дел од нив храната на трпезата е посна. Ве потсетуваме дека сувото грозје од брендот АЛПОЈО е добредојдено за вакви пригоди. Побарајте го низ трговската мрежа и насладувајте му се на вкусот. Но, сувото грозје има и други ред квалитети – причина плус да го јадете.
Сувото грозје е омилено уживање за многу луѓе, но и покрај ова, повеќето луѓе не се информирани за неговата хранлива вредност и придобивките што ги донесува за нашето здравје.
Но, и покрај фактот дека сувото овошје содржи повеќе шеќер отколку хранливи материи, сувото грозје, всушност, е многу добро за човечкото тело. Многу луѓе знаат дека грозјето е полно со хранливи состојки и дека има корисен ефект врз здравјето на луѓето, а експертите сè повеќе нагласуваат дека е исто со суво грозје.
Како влијае јадењето суво грозје врз здравјето на една личност?
Вистина е дека сувото грозје има поголема концентрација на шеќер во споредба со грозјето. Она на што треба да бидете внимателни е да не купувате суво грозје од производители кои додаваат шеќер за време на процесот на сушење. Исто така, не претерувајте со консумацијата. Еден грст (приближно 25 грама) ќе биде доволен на ден. Умереното и редовно консумирање ќе придонесе за вашето здравје бидејќи сувото грозје е, пред сè, полно со антиоксиданси. Тие исто така помагаат во одржување на крвниот притисок и имаат корисен ефект врз работата на срцето.
Тоа е исто така богато со витамини од групата Б и помага во борбата против анемијата, ја подобрува функцијата на црниот дроб и добро влијае на варењето на храната поради влакната. Тоа е исто така богато со калциум, а со додавање на јогурт, ќе бидете сигурни дека вашето тело ја добива потребната дневна доза за зајакнување на коските. Исто така, сувото грозје содржи помалку протеини. Ако го консумирате со јаткасти плодови, покрај дополнителни протеини и здрави масти, јатките ќе се грижат и за изедначување на нивото на шеќер. Поради сето ова, сувото грозје е дефинитивно закуска што треба да ја вклучите во вашата исхрана.
Колач со суво црно грозје
Оние кои ќе го пробаат овој колач, веднаш ќе ви го побараат рецептот за го подготват на своите најмили.
Состојки:
– 5 рендани јаболки со средна големина
– 15 големи лажици гриз
– 15 големи лажици брашно
– 15 големи лажици шеќер
– 15 големи лажици зејтин
– 15 големи лажици кисела вода
– 1/2 кафена лажичка сода бикарбона
– 1 пакетче прашок за пециво
– 2 пакетчиња ванилин шеќер
– 1 пакетче суво грозје АЛПОЈО
– 1 еднаш чаша сецкани јаткасти плодови АЛПОЈО
Подготовка:
Сите овие состојки во длабок сад измешајте ги со лажица, а откако ќе се соедини смесата, истата оставете ја да отстои еден час.
Потоа, сипете ја во тавче и колачот печете го 40 – тина минути на температура од 180 степени.
Откако колачот ќе биде готов, наросете го шеќер во прав и секако суво грозје од брендот АЛПОЈО – Охрид.
Публицитет.мк