Во продажната мрежа во Охрид и регионот побарајте пакување кокос со знакот АЛПОЈО.
Кога егзотичната арома на кокосот ќе се спои со хедонистичкото уживање кое го доставува темното чоколадо се добива десерт од кој секогаш ќе посакувате парче плус.
Овие колачиња имаат специјално место во американската кујна (кокосови макаруни, coconut macaroons), но со мали модификации, се популарни во многу катчиња низ светот затоа што се многу едноставни и се приготвуваат со само неколку состојки.
За помалку од половина час можете да имате на трпезата кокосови колачиња кои се минимално крцкави однадвор и идеално сочни и слатки однатре, а најдоброто е што ризикот од грешки е речиси непостоечки, дури и за кулинарските аматери.
300 гр | кокос АЛПОЈО (3 пакетчиња) |
100 гр | шеќер |
4 | белки од големи јајца |
2 мали лажички | екстракт од ванила |
прстофат | сол |
темно чоколадо |
Состојки:
тесто:
- 4 јајца
- 200 гр шеќер
- 200 гр брашно
- 5 лажици млеко
- 5 лажици масло
- 1 прашок за пециво
чоколаден сируп:
- 1 маргарин
- 3 лажици какао
- 100 гр чоколадо за готвење
- 200 мл млеко
- 200 гр кокосово брашно
Подготовка:
Се матат јајцата и шеќерот, се додава брашното измешано со прашокот за пециво и на крај се додаваат млекото и маслото.
Смесата се става во подмачкан правоаголен сад за печење (тепсија) и се пече на 160⁰С 25 минути.
Тестото се остава да се излади па се вади од тепсијата и се сече на коцки.
Додека тестото се лади, се подготвува чоколадниот сируп – во тенџере, на оган, се става млекото и во него се растопува маргаринот, се додава какаото и претходно растопеното чоколадо. Смесата не треба да врие.
Коцките од тестото на кратко (5 секунди) се потопуваат во сирупот од чоколадо, подеднакво од сите страни. Се вадат, се цеди вишокот од сирупот и се валкаат во кокосовото брашно.
Колачот од кокос е десерт на кој ќе се навлечете после првото пробување, а веројатно и гостите ќе ви го побараат рецептот после првото залче.
За среќа, рецептот е брз, лесен и евтин, па може да го подготвувате колку често и да сакате.
Плус, ви требаат само 20 минути во кујна.
Потребни состојки:
- 200ml јогурт
- 200ml масло
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 200g брашно
- 100g чоколадо за готвење
- 200ml млеко
- 200g кокос
- 200g шеќер
- 1 лажица прашок за печиво
За глазура:
- 100g чоколадо за готвење
- 3 лажици масло
Начин на подготовка:
Во голем сад ставете го млекото заедно со шеќерот и оставете го да отстои.
За тоа време во друг сад ги мешате следните состојки – јогурт, масло, кокос, ванилин шеќер, брашно и прашок за печиво.
Кога ќе добиете еднолична смеса, додадете ја во млекото и шеќерот.
Намачкајте едно средно тавче за печење со масло и со брашно, па во него претурете ја смесата и прелијте со растопено чоколадо. Печете 30-тина минути на 180 степени.
Откако ќе го извадите колачот, подгответе ја глазурата, односно стопете го чоколадото на пареа заедно со маслото.
Колачот добро оладете го и пред послужување прелијте со чоколадо.
Публицитет.мк