Леќата е намирница која секој мора да ја консумира барем неколкупати месечно, односно еднаш неделно, за преку неа да ги внесете сите потребни витамини и минерали.
Леќата е растение од семејството на мешунките, со овошје во форма на рамни семиња. Има многу варијанти кои варираат во зависност од локалитетот и популаризацијата на растот, како и степенот на прочистување и зрелост на зрната. Но, сите од нив, без оглед на видот, се обдарени со високо ниво на содржина на протеини, што ја прави леќата не само вкусна, туку и многу корисна.
СОВЕТ ОД ИСКУСНА ДОМАЌИНКА
Како да подготвите леќа?
Состојки:
- 190 гр. (1 cup) леќа
- 940 мл. (4 cups) вода
- 1 ловоров лист
Начин на подготовка:
- Измерената количина леќа се додава во цедалка и најпрво се “требе” и се отстрануваат ствари како камчиња, скапани зрнца и слично. Се премива во ладна вода се додека не почне од цедалката да тече чиста вода. Се цеди од водата и се додава во тенџерче (со капак) во средна големина.
- Во тенџерто се додаваат и водата и ловоровиот лист и се додава на оган на највисока температура. (не се поклопува)
- Кога водата ќе почне да врие, веднаш се намалува температурата и се става на многу ниска температура. Кај мојот шпорет од 9, ја спуштив на 4ка. Сега зависно од јачината на шпоретот адаптирајте ја температурата така што благо ќе врие ама нема да зоврива.
- Се поклопува тенџерето со капак и се остава да врие 25-30 минути. После истекот на 25 минути пробајте едно зрнце (внимателно зошто ќе биде жешко), доколку зрнцето лесно се притиснува со прсти и е меко – тогаш е готова. Доколку е сеуште тврдо оставете уште дополнителни 5 минути или повеќе.
- Се цеди леќата од водата што останала при варење, се отстранува ловоровиот лист и се сервира или се складира.
- За чување на сварената леќа во ладилник, оставете да се оледи комплетно. Додадете ја во стаклен сад, затворете и чувајте ја до 5 дена
Видови
- Кафеава – се јавува почесто од другите. Се користи во супи за готвење. Таа е единствениот вид што треба да се натопи ден пред употреба. Процесот на готвење трае до 20 минути.
- Црвена – оваа сорта е веќе излупена, па затоа не е потребна прелиминарна подготовка, се вари за 15 минути.
- Зелената е незрело семе. Претежно од оваа леќа се прават салати. Исто така, оваа сорта се смета за женска поради количината на аминокиселини кои се неопходни при третман на гинеколошки заболувања.
- Жолтата леќа е главната состојка во повеќето индиски јадења. Тие прават леб, главни јадења и супи од неа.
- Црната леќа – таа се нарекува де Пуј или француско зелено. Се смета за највкусна сорта и за неа не треба дополнителни зачини. Благодарение на тенката кожа, не врие и ја задржува својата форма за време на готвењето. Добро оди со јадења со риби.
Што е различна леќата од грашокот?
Покрај надворешните разлики помеѓу леќата и грашокот, можеме да кажеме дека тие се разликуваат по состав. На пример, леќата е водечка меѓу мешунките во однос на протеините и фолната киселина. Таа содржи висока концентрација на хранливи влакна и железо. Леќата, исто така е уникатна по содржината на природни фитоестрогени, изофлавони, кои се борат со онколошките заболувања и исто така ги спречуваат. Во ова, грашокот е инфериорен во однос на леќата.
При подготовка, потребно е многу помалку време да се зготви леќа во споредба со грашок.
Која е разликата помеѓу црвената и зелената леќа
Леќата е прекрасна по тоа што секогаш е корисна без оглед на степенот на подготовка, разновидноста и зачестеноста. Таа е единствената фабрика што не апсорбира нитрати: ниту од почвата, ниту од воздухот. Затоа леќата се смета за најчиста храна што ја користат луѓето. Во отсуство на контраиндикации, тоа може да ја јаде секој и секогаш. Но, секој вид има некои посебни квалитети, а во одреден период треба да знаете кој вид треба да се вклучи во исхраната.
Најчестите видови се црвена и зелена леќа. Главните разлики се изгледот и степенот на сварливост. Значи, црвената најдобро се користи за замена на житни култури и пире од супи, а зелената е посоодветна за салати и готвење – јадење тепсија. Затоа, и двете сорти можат да се комбинираат во дневната исхрана.
Црвената содржи повеќе железо од другите видови. Таа придонесува за работата на крвните садови, а исто така го подобрува и формирањето на крв.
Но, и двете сорти не се инфериорни едни кон други во количината на протеини, како и витамини неопходни за здравјето на луѓето. Затоа, изборот на една од опциите треба да се заснова само на контраиндикации, преференции за вкус или одредено јадење во кое се користи одредена сорта.
Содржина на калории
Леќата честопати се нарекува растително месо, бидејќи во 100 гр протеини во неподготвена состојба учествуваат со 25 g протеини, 1 g масти и 50 g здрави јаглени хидрати. Енергетска вредност – 120 kcal.
Целата група на витамин Б е вклучена во голема концентрација:
- Б1 – е одговорен за работата на срцето, нервниот систем и гастроинтестиналниот тракт.
- Б2 – неопходен за здравјето на жените, а исто така ја подобрува состојбата на кожата и косата.
- Б3 – го регулира метаболизмот.
- Б6 – неопходно за кожни заболувања, ја подобрува сварливоста на другите производи, ја олеснува работата на желудникот.
Исто така, неговиот состав вклучува минерали како што се бакар, фосфор, железо, магнезиум, калиум, калциум, како и витамини А, Ц, ПП.
За што е корисна леќата ?
Таа е витаминскиот комплекс и како целина обезбедува функционирање на телото, нервниот систем. Леќата мора да биде вклучена во исхраната во периодот на рехабилитација по операцијата, луѓето вклучени во физичка активност и спорт, како и оние чија работа е поврзана со ментална активност.
За жени
- Таа е најдобриот начин за спречување на неоплазми во матката и јајниците.
- Го намалува ризикот од ектопична бременост.
- Се користи за нарушувања на млечните жлезди.
- Ги ублажува симптомите на предменструалниот синдром.
- Овозможува нормална функција на јајниците.
- Се препорачува за заболувања на тироидната жлезда или нивна превенција.
- Бори осип на кожата.
- Ја прилагодува хормоналната позадина.
- Ја подобрува состојбата на косата и ноктите.
За мажи
- спречува болести на генитоуринарниот систем;
- погодна за подобрување на квалитетот на спермата;
- Помага во борбата против неплодност
- ја подобрува сексуалната функција;
- го зголемува производството на тестостерон;
- неопходно за време на спортот за брзо градење мускули;
- Тоа е прикажано кога работите во штетна индустрија.
Во бременоста
Една порција варена леќа содржи дневна норма на фолна киселина, која е неопходна за олеснување на гестацијата, како и спречување на развој на фетални патологии.
Постојана употреба:
- ги ублажува симптомите на токсикоза;
- грчеви и болка;
- придонесува за нормален и правилен развој на детето;
- го зајакнува коскеното и мускулното ткиво;
- ја стабилизира хормоналната позадина;
- се бори со депресија;
- ја подобрува функцијата на дебелото црево;
- одржува нормална тежина;
- го подобрува имунолошкиот систем.
Кога доите
Леќата, за разлика од другите мешунки, не доведува до сериозно формирање на гас кај новороденчињата, што го прави одлична храна за мајката. И покрај тоа, ако за време на првото хранење откако мајката консумира леќа, детето има колика и надуеност, треба да се исклучи од исхраната во овој период.
Публицитет.мк