Мелената буковка од АЛПОЈО – Охрид е произведена во еколошки чистата и здрава околина. Во продажната мрежа во Охрид и регионот побарајте и свежи печурки Буковка во пакувања од препознатливиот бренд АЛПОЈО – Охрид.
Буковката (науч. Pleurotus ostreatus) е јадлива, извонредно вкусна печурка која можеме да ја сретнеме во природата, но може и успешно да се одгледува. Во светот, оваа печурка е позната под името шумска острига (поради изгледот кој потсетува на школка). Оваа печурка расте на дрвјата и од нив извлекува многу здрави и хранливи материи кои и се потребни за раст и развој, а нам ни обезбедуваат низа на поволни влијанија.
Многу интересен факт за неа е тоа што освен дрвото, таа како храна може да користи и животинско месо, преку специјален механизам.
Благотворното дејство на буковката први го откриле Кинезите, каде денес најчесто се користи сушена или во прав, а Европејците почнале да ја употребуваат кон крајот на минатиот век.
Крем супа со печурки и зеленчук
Состојки
50 грама путер
100 грама грашок
100 грама морков
100 грама компир
150 грама маринирани печурки
100 грама карфиол
1 жолчка
1 павлака
пола китка магдонос
3 чешниња лук
2 коцки за супа
1,5 литри вода
по вкус сол, мешан сув зачин, црн мелен пипер
Навистина убава крем супа која брзо и едноставно се приготвува.
Чекор 1
Морковот, печурките и магдоносот се сецкаат. Компирот се ренда. Карфиолот се двои на мали делчиња.
Чекор 2
Се става путерот да се растопи и се пропржуваат печурките. Потоа се додаваат грашокот, морковот и компирот исто така малку да се пропржат. Се додава водата, коцките за супа, зачините и карфиолот.
Чекор 3
Кога супата ќе биде речиси готова, се мати жолчката со вилушка и се меша со павлаката. Полека се додаваат на супата. Потоа се додава магдоносот и лукот кој во меѓувреме сте го истолчиле.
Свинско со печурки и бело вино
Состојки
1кг. свинско месо(може и бело пилешко месо)
500гр. печурки
2 кромидки
3 моркови
200гр. чаден свински бут
1 чаша бело вино
500мл. неутрална павлака
оригано,бибер,м.зачин и магданос
Наш предлог за вкусна тава, за ручек или вечера во домашна атмосфера со најблиските.
Подготовка.
Месото од навечер го накиснуваме во вода колку да го покрие,сипете го виното,ставете ги кромитките.Утредента досипете вода околу половина литар и почнете полека да динстате на тивок огин.На половина варење додадете ги морковите и продолжете со варење,проверувајте го месото да не се превари.
Кога месото е сварено сипете го во земјена тава,морковите иситнете ги на кругови,кромидот испасирајте го.Во тава за пржење ставете го ситно исецканиот бут и пропржете,потоа додадете ги печурките па морковите пржете неколку минути.Во тавата додадете ја неутралната павлака да прокрчка две минути и целата смеса сипете ја во земјената тава.Пред печење додадете ги зачините и половина вода во која се вареше месото.Печете на 220 степени половина час со капак и уште петнаесетина минути без капак.
Печени буковки
