• За нас
  • Рекламирање
  • Контакт
недела, септември 14, 2025
No Result
View All Result
Advertisement
  •  
  • Актуелно
  • На минување
  • Култура
  • Публицитет
  • Омнубус
  • Аргументи за
  • Мојот живот, мојот свет
  • Во потрага по трајната убавина
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Откриен шести вкус кај човекот

септември 11, 2016
in Uncategorized

Научниците открија дека човекот може да разликува и шести вкус, кој е поврзан со храната што е богата со јаглени хидрати.

Истражувачите од Државниот Универзитет во Орегон велат дека на листата на петте основни  вкусови (слатко, солено, кисело, горко и умами), би требало да се додаде и нов вкус, со што би се објаснило зошто луѓето ја толку многу ја сакаат храната што содржи скроб.

Истражувачите направиле тестирање на група од 22 волонтери, на кои им биле дадени да пробаат повеќе раствори со различно ниво на јагленохидрати и да одредат каков вкус имаат.

Азијатите вкусот го нарекле „сличен на ориз“, додека според белците, вкусот бил „сличен на леб“, или на „тестенини“.

Потоа, на волонтерите им била дадена специјална состојка што ги блокира рецепторите за слатко на јазикот и состојка што го блокира ензимот кој ги разложува долгите ланци од јагленохидратите. И после ова, волонтерите можеле да го опишат истиот вкус, по што истражувачите заклучиле дека луѓето се во состојба да ги детектираат јагленохидратите како посебен вкус.

Досега се сметаше дека луѓето не можат посебно да го детектираат вкусот на јагленохидратите. Бидејќи јаглехидратите се разложуваат на прости шеќери многу брзо, научниците сметаа дека јагленохидратите може да се детектираат само како сладок вкус.

Овие резултати сугерираат дека новооткриениот вкус веројатно е причината зошто луѓето сакаат да јадат храна богата со јагленихидрати – како ориз и леб, кои имаат долга историја како дел од човечката култура.

whole-grain-wheat-rice-pasta2

После ова, научниците се надеваат дека ќе откријат и посебни рецептори на јазикот преку кои се чувствува шестиот вкус.

Ова не е единствениот вкус што досега бил истражуван. Во 2015 година, истражувачите од САД откриле докази дека можеби и маснотиите имаат посебен вкус и делуваат како засилувачи на другите вкусови, на сличен начин како што го прави тоа горчливиот вкус.

Други истражувачи ја разгледуваат можноста дека калциумот, крвта и амино киселините, исто така се посебни вкусови.

Трудот е објавен во „Chemical Senses“.

Извор: www.enauka.mk 

Посетеност: 132
Share
Previous Post

Масивна пукнатина на еден од најголемите ледени гребени на светот

Next Post

Црвен крст – Охрид продолжува со програмата „Час за детски приказни на англиски јазик“

Next Post

Црвен крст - Охрид продолжува со програмата „Час за детски приказни на англиски јазик“

ИМПРЕСУМ

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС – ДООЕЛ, ОХРИД

Посетеност: 132

Следете не на:

Контакт: 075 337 010,  е-маил: publicitetpublicitet@yahoo.com  

Техничка реализација: ArkaHost

Jasa PBN – Jasa Backlink Terbaik

©2009-2024. Сите права задржани | ИМПРЕСУМ | УРЕДУВАЧКА ПОЛИТИКА | УСЛОВИ ЗА КОРИСТЕЊЕ | РЕКЛАМИРАЊЕ | 

Jasa PBN – Jasa Backlink Terbaik

No Result
View All Result
  • Почетна
  • Актуелно
  • На минување
  • Култура
  • Публицитет
  • Омнубус
  • Аргументи за
  • Мојот живот, мојот свет
  • Во потрага по трајната убавина

© 2024 Publicitet.mk - Техничка реализација: Arkahost.mk