Можеби се прашувате зошто на Нова година пиеме шампањ.
Одговорот се крие од пред 1500 години. Кралот Хлодвиг станува христијанин во црква во градот Ремс, во регионот Шампањ. Со векови, таму биле крунисани различни кралеви што се прославувало со шампањ.
. До овој момент газирани вино било само обичен пијалок, додека познатиот монах Дом Перињон, не го откривав вистинскиот вкус на шампањско и почнува да мисли како да го флашира , за да му се зачува сјајот . Кралот Луј XV предвидува дека само шампањ може да се испорачува во шишиња, а сите други вина треба да бидат транспортирани со буриња. Се сметало дека ова е многу корисен пијалок погоден првенствено за аристократијата. Од тој момент, пијалокот била задолжителен на специјални прослави како свадби, крштевки и други.
Од друга страна, празнувањето на Нова година настанал како верски ритуал поврзан со долгоденица. И бидејќи се сметало за голем празник тече од верски кон световниот требало да се прослави со пијалок кој се асоцира со раскош и луксуз. Магична меурчиња на пијалокот се сметале за нешто исклучително забавно и соодветно за празникот. Се разбира, со најубавата пијалок оди и со убав оброк.
Еве ги најсоодветните додатоци: пармезан; црн тартуф ; лосос; шумски плодови – капини, малини, јагоди; крем брюле или чоколаден мус; ракчиња со нане.
Извор: lokalno.mk