Јапонската компанија Сунтори, која произведува виски според стари шкотски рецепти, одлучи во текот на август во вселената да испрати колекција виски и други алкохолни пијалаци кои таму ќе „одлежуваат“, поточно стареат во услови на бестежинска состојба и минимална промена на температурата.
Примероците виски, стари 10,18 и 20 години во вселенската орбитална станица ќе останат најмалку една година, а по враќањето експертите ќе утврдуваат колку таквиот начин на „стареење“ ќе влијае врз квалитетот на овие пијалоци.
Потрошувачката на виски во Јапонија во последниве 10 месеци расте со вртоглава брзина. Причина е и една ТВ емисија во која сопругата на јапонскиот сопственик на дестилеријата, Шкотланѓанка, откриваше како и колку овој пијалок делува на здравјето и неговото подобрување.
Од тогаш Јапонците „полудеа“ по виски, а многумина веќе заклучиле дека овој пијалок, ако се консумира во пропишани количини, успешно лекува многу болести – од хемороиди до болести на срцето.
Продажбата на виски во Јапонија се зголеми уште повеќе од март годинава, кога угледното списание „Библија на вискито“ прогласи еден бренд од дестилеријата на Сунтори за најквалитетно во 2014 година.
Покрај другото, јапонските љубители на виски се горди и поради фактот дека го презеле приматот од Јужна Кореја, чии возрасни жители до лани беа рекордери по пиење виски.
Извор: За забава.мк