• За нас
  • Рекламирање
  • Контакт
понеделник, септември 15, 2025
No Result
View All Result
Advertisement
  •  
  • Актуелно
  • На минување
  • Култура
  • Публицитет
  • Омнубус
  • Аргументи за
  • Мојот живот, мојот свет
  • Во потрага по трајната убавина
No Result
View All Result
Home Uncategorized

АЛПОЈО – Охрид: Рецети за зимници во кои винобранот е неизоставен

септември 21, 2017
in Uncategorized

Винобранот е адитив кој се користи при подготовка на вино и конзервирање на разни видови овошја и зеленчук. Обезбедува свежина и зачувување на природната боја.

Винобранот или калиум метабисулфитот е адитив кој често се користи во домаќинствата при подготовка на вино, но и за конзервирање разни видови зеленчуци и овошја. Се додава за сулфурирање на виното, бидејќи ослободува сулфурен диоксид кој има бактерицидно дејство и на тој начин обезбедува поголема трајност на виното и задржување на неговата свежина и мирис. При конзервирањето на зеленчукот и овошјето, обезбедува нивна свежина и задржување на природната боја. Винобранот е спакуван во практично мало пакување и е со проверен и стандарден квалитет.

images copy copy copy copy copy

 

БРЗ И ЕФИКАСЕН РЕЦЕПТ ЗА ТУРШИЈА

Рецептот што ви го претставуваме денеска се подготвува за 30 минути.

Состојки:

500 г. кисели краставички

500 г. зелени домати

500 г. карфиол

500 г. моркови

150 г. феферонки

1 л. оцет

200 г. сол

400 г. шеќер

5 л. Вода

 

Vinobran predna

Барени Пиперки за Зимница

Состојки

50-60 чистени црвени пиперки од дршките и семето

1 литар алкохолен или вински оцет

400 гр шеќер

1/2 кесичка винобран

1 кесичка бибер во зрно

250 мл вода

200 гр сол

лук

магдонос

гранчиња од винова лоза

Начин на Приготвување

1Се прави солило од оцетот, шеќерот, водата, биберот, солтта и винобранот.

2Се зоврива и пиперките се спуштаат во солилото да провријат околу 1-2 минути

3Се вадат во садвнимателно една по една и потоа се редат во тегли

4Меѓу редовите се става магдонос и лукче

5Пиперките убаво се притиснуваат да се истиска воздухот, се ставаат по 2 гранчиња од винова лоза на површината и теглите убаво се се затвараат

3 ловорови лисја

1 лажичка бибер во зрна

1 винобран

1 конзерванс

Подготовка:

1. Стаклените тегли измијте ги и исушете ги.

2. Излупете ги морковите, а карфиолот исчистете го и исечете го на цветови. Останатиот зеленчук оставете го во целост, со тоа што добро ќе го измиете и исцедите.

3.  Соединете ги водата, шеќерот, солта и оцетот, па оставете да зовријат. Тргнете ги од оган, додадете ловоров лист, бибер, винобран и конзерванс. Промешајте и оставете да се олади.

4. Во стаклени тегли редете го измиен зеленчукот, крастафичките, цветовите карфиол, доматот, морковите и феферонките, наизменично, додека теглата не се наполни.

5. Со оладениот прелив полејте го зеленчукот. Покријте со целофан и оставете на ладно и темно место.

 

Ajvar piperki 750x535

Ајвар со шампињони

СОСТОЈКИ:

  • 5 кг модри патлиџани
  • 10 кг пиперки
  • 2,5 кг шампињони
  • 1,5 л доматен сок
  • 1 л масло
  • 3 главици лук
  • 1 лажица бибер
  • 1 рака сол
  • ловоров лист по желба
  • 1 винобран

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. Испечете ги пиперките и патлиџаните па оставете ги во сад поклопени половина час, за полесно да се исчистат.
  2. За тоа време исечкајте ги шампињоните на парчиња па ставете ги да се динстаат. Кога ќе бидат на половина готови тргнете ги од оган.
  3. Исчитете ги пиперките и патлиџаните од лушпи и семки, па сомелете ги во машина за месо.
  4. Измешајте ги шампињоните, мелените пиперки и патлиџаните и мелениот лук, додајте масло, бибер, доматен сок и ловоров лист, па гответе ја смесата на среден оган со постојано мешање.
  5. Ајварот е готов кога сите состојки ќе се соединат, а маслото ќе исплива на површина. На крај додајте винобран и измешајте.
  6. Ставете ја врелата смеса во загреани тегли па ставете ги теглите на 100 степени 10 минути во рерна.
  7. Извадете ги теглите, затворете ги и оставете ги на ладно место.

Публицитет.мк 

Посетеност: 79
Share
Previous Post

Заев на дипломатски прием кај Трамп

Next Post

Хотел МИЗЕРИУМ – ЕМ БЕЛ, ЕМ ВЕ ДЕРЕ !!!

Next Post

Хотел МИЗЕРИУМ - ЕМ БЕЛ, ЕМ ВЕ ДЕРЕ !!!

ИМПРЕСУМ

www.publicitet.mk

ФЛЕШ ПЛУС – ДООЕЛ, ОХРИД

Посетеност: 79

Следете не на:

Контакт: 075 337 010,  е-маил: publicitetpublicitet@yahoo.com  

Техничка реализација: ArkaHost

Jasa PBN – Jasa Backlink Terbaik

©2009-2024. Сите права задржани | ИМПРЕСУМ | УРЕДУВАЧКА ПОЛИТИКА | УСЛОВИ ЗА КОРИСТЕЊЕ | РЕКЛАМИРАЊЕ | 

Jasa PBN – Jasa Backlink Terbaik

No Result
View All Result
  • Почетна
  • Актуелно
  • На минување
  • Култура
  • Публицитет
  • Омнубус
  • Аргументи за
  • Мојот живот, мојот свет
  • Во потрага по трајната убавина

© 2024 Publicitet.mk - Техничка реализација: Arkahost.mk